US „междинни“ изтребители сменят родните МиГ 29

0

Военното министерство води разговори със САЩ за осигуряването на изтребители в кратък период, които да заместят старите съветски МиГ 29, чиято поддръжка стана на практика невъзможна след руската военна агресия срещу Украйна.

Военният министър Драгомир Заков обясни, че ако бъдат предоставени подобни самолети, България ще трябва да заплати определена сума.

По думите му тя няма да е по-голяма от тази, която е необходима за поддръжката на МиГ-овете.

След избухването на войната Русия, Украйна и Беларус вече не са опции за поддръжката на МиГ-овете и е възможно да се наложи до месеци да бъдат приземени. В същото време заради пандемията има забавяне на доставката на поръчаните и вече платени 8 F-16 oт САЩ. Първите машини се очакват през 2025 година и така се очертава луфт, в който България няма да има изтребителите, с които да пази въздушното си пространство.

За осигуряването на такива „междинни“ изтребители се водят разговори и с други държави, уточни Заков.

Той съобщи, че още тази седмица военното министерство ще вкара в Министерски съвет проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16.

България трябва да отговори на американското предложение до 1 ноември и при липсата на действащ парламент този срок може и да не бъде изпълнен.

Това ще доведе до неизвестност в модернизацията на ВВСпредупредиха от МО.

Заков каза, че вече има яснота и за конкретни компенсации от американска страна заради забавянето на доставката на първия транш от осем машини.

САЩ ще покрият 25 млн. долара за ракети и обучение на пилоти за работа с високо точни оръжия.

The post US „междинни“ изтребители сменят родните МиГ 29 appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: US „междинни“ изтребители сменят родните МиГ 29

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение