9 лекари се борили 3 часа да спасят живота на родилката и бебето й във Велинград

0

Голям екип от 9 лекари, медицински сестри, акушерки, операционни санитари и лаборанти са се борили в продължение на три часа да спасят живота на 25-годишната родилка в МБАЛ-Велинград вчера. Въпреки усилията им обаче младата жена е издъхнала, а бебето й е извадено мъртво.

„ДИК синдром, какво ще рече това, че се нарушават факторите на кръвосъсирване, кръвта хем се съсирва, хем кърви. Имате предвид, че в световен мащаб смъртността при това състояние е над 80%“, обясни хирургът д-р Чавдар Калъчев.

25-годишната жена, която е от Ракитово и има още две малки деца, е имала лека бременност и редовно е ходела на консултации. Отишла в болницата вчера около 4.30 сутринта с контракции. Раждането е започнало нормално. Неочаквано обаче, при една от контракциите, родилката е изгубила сърдечна, дихателна и мозъчна дейност и лекарите са започнали да я реанимират.

„Впоследствие жената възстанови витални показатели. Оттам нататък се предприе и оперативно родоразширение по витални показатели, но бебенцето се роди мъртво. Бяхме девет лекари, със сестри, с акушерки, с операционни санитари, с лаборанти, въпреки всичко резултатът се разви много бързо“, допълни д-р Гурдев.

Според близките обаче, в болницата не е имало дежурен лекар, който веднага да поеме родилката.

„Имаше там една сестра ни прие и нямаше доктори. Данче се казваше тази сестра, нямаше никакви доктори освен нея“, казва съпругът на родилката Иван Овчаров.

The post 9 лекари се борили 3 часа да спасят живота на родилката и бебето й във Велинград appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 9 лекари се борили 3 часа да спасят живота на родилката и бебето й във Велинград

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви