40-50-годишни не могат да си плащат заемите

0

Лошите кредити нарастват при хората между 40 и 50 години, въпреки че те традиционно са най-съвестните платци, показват последните данни на Асоциацията за управление на вземания.

“Тези хора имат по-устойчиви доходи, често се грижат както за децата си, така и за възрастни роднини, имат най-отговорно поведение и се приемат като гръбнак на икономиката. Именно при тях обаче се усещат първи сигнали за затруднения при покриването на месечните вноски”, коментира Райна Миткова, председател на асоциацията.

Промените при хората на 40-50 години не се отразяват на общите нива на коректно плащане в страната, тъй като на този етап спадът се компенсира от останалите възрастови групи. Но явлението е показателно за случващото се у нас в момента, посочват от асоциацията.

“Все още не могат да се идентифицират ясни причини за колебанията при най-устойчивата група от 40 и 50-годишните. Повечето от тези потребители реално имат възможност да покриват вноските си, но прогнозите за все по-сложна икономическа ситуация и трудна зима ги кара да ограничат разходите си. Оптимизирането на бюджета обаче не бива да изключва покриването на вноски по заемите. Невръщането на дължимото ще даде точно обратния ефект върху финансовата стабилност”, казва Райна Миткова.

Според нея, високата инфлация и предстоящите трудни месеци отключват и други модели на потребителско поведение. “Немалко са хората, които харчат неразумно за стоки и услуги, които са далеч от това да бъдат от първа необходимост. Те живеят “от заплата до заплата” и не виждат смисъл да спестят в момент на растящи цени. И макар да е вярно, че парите губят част от стойността си, явлението е временно и сега е моментът да бъдем по-внимателни към покупките си”, казва Миткова. Тя съветва хората да заделят сума, достатъчна да покрие разходите им за поне 3 месеца напред. В условия на растяща инфлация заделените средства трябва да са достатъчни дори за 6-9 месеца.

Над 20% от хората със забавени плащания по кредити посочват пандемията с COVID-19 и икономическите последици като причина за това. Сред причините за затрудненията са намалена работна заплата или съкращение, както и ограничен достъп до каса или банка в резултат на боледуване или карантиниране.

Източник: Труд

The post 40-50-годишни не могат да си плащат заемите appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 40-50-годишни не могат да си плащат заемите

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация