30-ТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА НА БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО В С. ИЛИНДЕНЦИ, ОБЩИНА СТРУМЯНИ НА 4-ТИ ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА

0
От върховете на Пирин и тази година ще слязат древните божества на виното – Загрей, Сабазий, Дионис, Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях по традиция върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.
Свитата на боговете и мома Кераца изпълняват ритуала „Розалии“, съхранен отпреди хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.
Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова атрактивен и всяка година събира стотици гости от страната и чужбина.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

The post 30-ТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА НА БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО В С. ИЛИНДЕНЦИ, ОБЩИНА СТРУМЯНИ НА 4-ТИ ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 30-ТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА НА БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО В С. ИЛИНДЕНЦИ, ОБЩИНА СТРУМЯНИ НА 4-ТИ ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви