21-годишна родилка от с. Микрево се спазари да продаде бебето си за 200 лв. на бездетно семейство от Кюстендил

0

Полицията разследва куриозен случай с 21-годишна ромка от село Микрево, община Струмяни, влязла в преговори за продажба на бебето си. Още като била бременна, с младата жена се свързал бездетен мъж от Кюстендил, който от много години жадувал да има рожба. Ромката се съгласила да му продаде новороденото срещу 200 лв. издръжка и с уговорката, че тя ще продължи да получава детските надбавки пълнолетието му.

Преди 5 дни тя родила здраво момче, но до сделка не се стигнало, тъй като била осуетена от полицията. По случая тече разследване за престъпление по чл. 182б от НК, който гласи, че лице от женски пол, което даде съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 5000 до 15 000 лв.

Родилката не е задържана, съобщиха от Районна прокуратура – Благоевград.

Новороденото е трето дете на Надка, то е изплакало в санданската болница на 30 октомври около 03.00 ч., здраво и в добро състояние. Опитните акушерки в АГ отделението на МБАЛ “Югозападна болница” в Сандански успяха да разкрият планирания опит за продажба на детето си в първите дни след раждането му и да го предотвратят.

Според източници на вестник “Струма” в дните след раждането на въпросите на акушерите на кого ще запише детето и къде е бащата, които традиционно се задават на майката, тя първо казала, че ще запише детето си на нейно име, защото е неомъжена, а бащата бил неизвестен. След това признала, че ще даде детето да се отглежда в семейство, което ще издържа другите й две деца, едното на 2 г., а другото на 3 години и половина, като й плащат месечна издръжка. Тя е коментирала сума в размер на 200 лева, които щяла да получава от семейството, което ще отглежда детето й. С тази сума щяла да издържа двете си деца, тъй като нямат баща. И двете деца са записани на нейно име, както и третото.

Любопитен е фактът, че на 3 ноември младо семейство е посетило родилното отделение в болницата, където е била настанена Надка. Те първо казали, че са близки, след това споделили, че имат уговорка с жената да вземат бебето и да го отглеждат.

Дежурният екип в отделението е подал сигнал в дирекция “Социално подпомагане” в Сандански и в полицията. На място пристигнали екип служители на МВР и от дирекция “Закрила на детето” в Сандански. Образувано е досъдебно производство срещу майката. В процес на установяване е дали е извършено престъпление. Това е в процес на установяване от разследващите органи.

Вчера стана известно, че майката Надка С. е изписана от болницата. Новороденият й син все още е в болницата в Сандански. Там ще остане, докато от дирекция “Закрила на детето” не намерят приемно семейство, при което да бъде настанен за отглеждане, след като майката отказала да го прибере. Надка С. е разпитана пред органите на реда в присъствието на социален работник.

В ромската махала в с. Микрево, съседите са раздвоени в коментарите. Едни защитават майката, че е оставила детето, след като не може да го отглежда. Други я обвиняват за опита да продаде детето си.

21-годишната майка на 3 деца е социално слаба и сама се грижела за двете си деца, на 2 години и 3 години и половина. Живее в къща с две стаи. Възползвала се е от програмата “Топъл обяд”, по която община Струмяни раздава храна на социално слаби семейства.

От община Струмяни не пожелаха да коментират с мотива, че случаят е предаден на органите на реда. Уведомен е кметът на общината Емил Илиев. За случая е информиран и социалният работник в община Струмяни, каза зам. кметът Фиданка Котева.

Източник: Вестник Струма

The post 21-годишна родилка от с. Микрево се спазари да продаде бебето си за 200 лв. на бездетно семейство от Кюстендил appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 21-годишна родилка от с. Микрево се спазари да продаде бебето си за 200 лв. на бездетно семейство от Кюстендил

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация