114 години независима България

0
България отбелязва 114 години от обявяването на независимостта на страната.

Центърът на тържествата ще бъде старата българска столица Велико Търново, където през 1908 г. княз Фердинад, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук. 

„Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля“, пише държавният глава. 

Той отбелязва, че актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни.

„Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства“, се казва още в публикацията на президента Румен Радев.

 

Денят във Велико Търново започна със света литургия, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, където княз Фердинад прочита Манифеста на Независимостта.

По традиция след края на службата владиката ще извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На крепостта „Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат празнични слова.

Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 часазапочва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“. Във форума ще участват водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията е сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“.

Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града и възможностите му за развитие, каза заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението.

В следобедните часове ще се състои традиционното голямо великотърновско хоро с участието на любителски танцови формации. 

В 19 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ „Васил Левски“ пред крепостта „Царевец“.

В 19:30 часа премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник.

С аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

 

Източник: mediapool.bg

The post 114 години независима България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 114 години независима България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение