100 лв. върху заплатата за тестване на децата в училище

0
По 100 лв. за месеците ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за Covid-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. Първото масово тестване на учениците от 1 до 4 клас се състоя в сряда и премина успешно, с участието на 3549 доброволци.

Това се договориха Министерството на образованието и науката, работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование. Това съобщи МОН в четвъртък, след като бяха положени последните подписи под анекс към колективния трудов договор, който регламентира допълнителното плащане до края на тази година.

Със същия документ се увеличава с 20 дни размерът на основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. Това се прави заради дългите периоди на неприсъствено обучение при висока обща заболяемост или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. Част от нея досега беше неплатена.

Непедагогическите специалисти получават още два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу Covid-19. Те могат да ги ползват по свое желание след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

Учителите, които се ваксинират, имат допълнителни два дни платен отпуск още от лятото. За педагогическия персонал те бяха регламентирани с анекс към КТД от 9 август т. г.

Междувременно някои училища в общините със заболяемост над 250 души на 100 000 обявиха допълнителна възможност за родителите да подадат декларация за съгласие детето им да бъде тествано за Covid-19. Връщането в клас на новосъгласилите се ще стане в първия предстоящ ден за тестване – вторник, 16 ноември. 

Източник: mediapool.bg

The post 100 лв. върху заплатата за тестване на децата в училище appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 100 лв. върху заплатата за тестване на децата в училище

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация