10 % от изследваните за антитела са получили зелен сертификат

0

Едва 10 % благоевградчани, които са се тествали за антитела срещу Ковид-19, са получила зелени сертификати, след като изследванията им са били над праговата стойност 150 BAU/ml . Останалите 90% са под този минимум за антитела, които не са достатъчни за защита срещу опасния коронавирус. Това са резултатите на една от големите лаборатории в Благоевград на база 14-дневните изследвания за антитела.

„Това показва, че много малко от изследваните лица са с протекция срещу Ковид-19 и би следвало да се ваксинират, за да защитят както себе си, така и техните близки“, заяви за „Струма“ работещата в лабораторията д-р Ялчева. Тя добави, че  първоначалният бум от 150 изследвания на ден за антитела след старта от 11 ноември за издаване на зелен сертификат постепенно е намалял и на втората седмица е паднал до 50-60 човека дневно. „В първите дни имаше голям интерес. Наред с възрастните идваха за изследвания и деца, като най-малките бяха 5-6-годишни. И при тях, както и при възрастните, съотношението е същото. Много малко имат достатъчно антитела за протекция”, обясни д-р Ялчева.

Сертификатът на база антитела е валиден 90 дни и само в България. Той е за хората, прекарали Covid-19 безсимптомно, или за тези, които сами са установили заболяването с тест от аптеката и не са част от статистиката. Документът ще се издава само при наличие на показател от поне 150 BAU на милилитър за антитела, като с тази стойност, приета от Световната здравна организация, се изравняват стойностите на всички лаборатории. Цената на един тест за антитела варира от 25 до 29 лв. в благоевградските лаборатории.

  • Източник: вестник Струма

The post 10 % от изследваните за антитела са получили зелен сертификат appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: 10 % от изследваните за антитела са получили зелен сертификат

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация