Радев към ЕК: България очаква конкретни резултати от диалога със Скопие

0
България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това е заявил президентът Румен Радев в телефонен разговор с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Разговорът се е провел по инициатива на еврокомисаря, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„България е открита за диалог, поставила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и очаква отговори, както и реални последващи действия от страна на Република Северна Македония“, посочил Радев.

По думите на българския президент дневният ред на двустранните отношения между София и Скопие не трябва да бъде подвластен на външни влияния, а да се води открито и с ангажимент и от двете страни, който да придвижва напред и процеса на европейската интеграция на РСМ.

Като основен акцент в този диалог Румен Радев открои зачитането на правата на гражданите на Северна Македония, които открито демонстрират българската си идентичност, както и устойчивото изкореняване на езика на омразата и уважение към българската история и културно наследство в югозападната ни съседка.

Радев се опитва да измести фокуса на двустранните отношения от историята към спазването на правата на македонските българи, но не се знае как тази тактика ще бъде приета от БСП и „Има такъв народ“, които се очаква да са част от евентуалното ново правителство. И двете партии не приемат допускането и на най-малките компромиси към Скопие и настояват всички спорове да бъдат изчистени преди България да одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

От друга страна, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са за намирането на нов подход към въпроса, който да доведе до пробив в двустранните отношения. Идеята на „Продължаваме промяната“ е да се наблегне на икономиката.

Въпросът се обсъжда в рамките на преговорите за формиране на кабинет, като засега е ясно, че България няма да преразгледа позицията си до края на годината, каквито са призивите на ЕК и САЩ.

Специалният пратеник на Република Северна Македония за България Владо Бучковски от своя страна коментира, че очаква коалиционните преговори у нас да доведат до формиране на правителство, което да започне работа по решаване на спорните въпроси между София и Скопие.

„Вярвам, че промените, които обещава тандемът Петков и Василев, имат сериозно позитивно отражение в македонската общественост. Между нас е нарушено доверието, както казвате вие, и ни трябва силна вяра, че можем да постигнем решение“, каза той пред БНР, визирайки лидерите на „Продължаваме промяната“.

Бучковски коментира и предстоящото през декември заседание на на върха на ЕС.

„На масата са проблемите, трябва да се търси компромис. Аз съм убеден, че можем да го постигнем. Колко бързо? Това е въпросът, на който в този момент нямам отговор“. 

Източник: mediapool.bg

The post Радев към ЕК: България очаква конкретни резултати от диалога със Скопие appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Радев към ЕК: България очаква конкретни резултати от диалога със Скопие

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация