Петков: Промените в изборния закон са опит за кражба на вота

0
Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и бивш премиер Кирил Петков обяви, че в сряда той и депутатите му се връщат обратно в пленарната зала.

 

От ПП и „Демократична България“ обявиха в четвъртък сутрин, че ще бойкотират заседанията на парламента заради приетите на 18-часово нощно заседание на правната комисия промени в Изборния кодекс. Двете формации се обявиха против връщането на хартиена бюлетина и обезсмислянето на машинния вот. Те настояха неколкократно бившият им  коалиционен партньор БСП да оттегли първоначалния проект и дебатът по изборното законодателство да започне начисто, но социалистите отказаха. 

 

В сряда ПП и ДБ ще предложат временната комисия за промените в Изборния кодекс, която да обсъди измененията, на които коалицията „хартиена бюлетина“ между БСП, ГЕРБ и ДПС продължава да държи.

 

„Много по-важна тема е бюджетът, по-важна тема е минималната работна заплата, по-важна тема са данъчните кредити за младите семейства и да продължи политиката за пенсиите. От всички тези приоритети ГЕРБ, БСП и ДПС избраха да се занимаем с Изборния кодекс. Защо трябва най-важните въпроси в Изборния кодекс да се решават докато българите спят. От какво ги е страх? Извършен бе опит за кражба на демократичния вот на българите“, каза Кирил Петков в събота пред Нова тв.

 

Той попита защо машините за гласуване трябва да се превръщат в принтери. Причината за думите му е прието на комисията предложение на ГЕРБ в устройствата да няма флашки, да не се отпечатват обобщение данни в края на деня, а разписките да се наричат „бюлетини“ и да се броят на ръка.

 

„Българският Мадуро е Борисов”, заяви още Петков. Повод за думите му е това, че като аргумент срещу устройствата ГЕРБ и ДПС говорят за „машините на Мадуро“. Те правят препратка към последните президентски избори във Венецуела, които бяха спечелени от Николас Мадуро, устройствата бяха на „Смартматик“ (която достави и българските машини) и самата фирма призна, че 1 млн. гласа са манипулирани. Там обаче те са свързани с мрежата – нещо, което не е факт в България. Още преди ден пък Кирил Петков припомни, че първите машини за гласуване бяха купени по време на управлението на ГЕРБ.

 

Сега лидерът на ПП посочи, се според него целта на промените в ИК са бързи нови избори.

 

Те се готвят за едни избори, искат да има манипулации, искат да ги откраднат, каза още Петков.

 

Според него ако ГЕРБ, БСП и ДПС не подкрепят създаването на временна комисия за ИК, по време на която да има нормален обществен дебат по темата, ще означава, че те бързат за избори.

 

Петков добави, че ако не бъде прието предложението им за временна ресорна комисия, която в рамките на месец да се заеме с темата, а през това време да бъдат обсъдени другите важни въпроси, ще настояват президентът да обяви вето на текстовете от ИК. 

Източник: mediapool.bg

The post Петков: Промените в изборния закон са опит за кражба на вота appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Петков: Промените в изборния закон са опит за кражба на вота

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение