На фона на ескалацията в Украйна служебният кабинет одобри закупуването на още 8 F-16

0
На фона на ескалацията на войната в Украйна служебният кабинет одобри проекта за придобиването и на втория транш изтребителите F-16 Block 70, но решението за приемането на американската оферта трябва да бъде взето от действащ парламент, какъвто към момента няма. 

 

Проектът е на стойност 1.296 млрд. долара. България трябва да отговори на САЩ до 1 ноември, като според експерти този срок може да се удължи, но в разумни граници.

 

„Важно е придобиването на нова техника за българските Военновъздушни сили в контекста на това с какво разполагаме. Към момента разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради случващото се с Русия. Необходима ни е да бъде организирана пълноценно една ескадрила с включени възможности за нанасяне на удари – въздух-повърхност и въздух-въздух. Очакванията са, че те ще пристигнат при нас през 2027 г.“, каза служебният военен министър Димитър Стоянов.

 

Предшественикът му на поста Драгомир Заков се опита да прокара проекта още в предишния парламент, но на последното правителствено заседание на кабинета „Петков“ той не бе одобрен заради възникнали въпроси от страна на Военновъздушните сили и заради съпротивата на БСП. 

 

Стоянов каза, че продължават да се търсят и „заместващи“ изтребители, с които страната ни да може да се справи в транзитния период, когато бъдат приземени старите съветски МиГ 29 и бъдат доставени новите F – 16 Block 70.  

 

Поискани са оферти от Нидерландия, САЩ, Израел, Франция и Швеция. 

 

България иска да осигури летателни часове на лизинг. Засега обаче информация са дали само Франция и Швеция. 

 

Французите предлагат машини „Мираж – 2000-5“, а Швеция вероятно „Gripen“. 

 

От САЩ и Израел се очаква информация за F-16, но друг блок. 

 

Българската бойна авиация разчита само на МиГ-29, а войната в Украйна силно затрудни поддръжката на машините, тъй като Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като опции.

 

Оптимистичните очаквания са да може да се разчита на МиГ-29 до средата на следващата година, ако не бъде намерен вариант за поддръжката им. 

 

Доставката на първия транш F-16 закъсня заради пандемията и се очаква около 2025 година. След това ще трябват и години за усвояването на новите изтребители.

 

МО паралелно води разговори и с Полша за двигатели за МиГ 29. 

 

 

Стоянов съобщи, че служебното правителство е одобрило и план програма за модернизацията на армията, която се изчислява на около 6.6 млрд. лева. 

 

Тя също се нуждае от санкцията на парламента. 

 

Сред проектите са закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски, вторият транш F-16, 3D радари и други. 

 

Тези 13 проекта покриват само една част от необходимите способности на армията.

 

„По отношение на националната сигурност е вредно да се пестят пари. Армията е необходима и важна“, каза Стоянов. 

 

Традиционно повечето армейски планове остават на хартия заради липсата на средства, консенсус и добро планиране.

Източник: mediapool.bg

The post На фона на ескалацията в Украйна служебният кабинет одобри закупуването на още 8 F-16 appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: На фона на ескалацията в Украйна служебният кабинет одобри закупуването на още 8 F-16

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение