Напрежението продължава: Турция връчи на България нота заради гранични проверки

0

 

Турция е връчила на България дипломатическа нота заради гранични проверки на влизащи у нас автобуси, съобщи БНР. Действията на турската идват, след като през седмицата посланиците и двете страни бяха привиквани за обяснения заради напрежение покрай изборите.

Засилените проверки на автобуси на пункта „Капитан Андреево“ започнаха още в петък вечерта. бТВ съобщи за над 30 спрени рейса. Проверката на всеки от тях отнема часове, което на практика блокира трафика. Турски медии пък твърдят, че според чакащите на границата хора българските власти ги спират, за да не гласуват на президентските избори. Някои твърдят, че чакат на границата по 12 часа.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има опити за намеса от страна на Турция в изборите у нас. По-късно техният посланик Айлин Секизкьок. бе привикан във Външно министерство. На дипломата бе заявено, че България очаква „турските институции категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в страната ни, по време на балотажа на изборите за президент“.

Същата вечер пред турското посолство имаше протест. Сградата бе замеряна с ябълки и домати.

На следващия ден турската страна реагира и привика българския посланик Ангел Чолаков. Пред него Турция отхвърли обвиненията за намеса в изборите.

Данните на ЦИК сочат, че на вота миналата в някои секции в Турция са гласували с изключителна скорост – за подаването на един глас е била нужна по-малко от минути. В същото време има множество свидетелства за нарушения – най-вече гласуване на машините вместо избирателите.

Източник: mediapool.bg

The post Напрежението продължава: Турция връчи на България нота заради гранични проверки appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Напрежението продължава: Турция връчи на България нота заради гранични проверки

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация