КАТ връчва само 40 на сто от фишовете за скорост

0

Само 40% от електронните фишове за превишена скорост са връчени на нарушителите. Това съобщи вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров, който участва във втория ден на конференцията на Браншова камара “Пътна безопасност” в Хисаря. В работата ѝ първия ден се включи и главният прокурор Иван Гешев, който призова всички институции, в това число и МВР, да работят заедно по проблема.

Петър Тодоров се обяви за по-опростена система за връчване на фишовете и даде за пример Германия, където съобщенията за глоби се пращат по е-майл. Нямаше кой да го пита има ли държава в света, в която гражданите са задължени да имат лична електронна поща. Такава държава няма, а и най-смелите проекти досега у нас са уведомяванията, включително и за “честитки” на КАТ, да стават само при изрично желание от самия гражданин.

Шефът на КАТ Калоян Драганов пък припомни отхвърленият единодушно през 2019 г. проект, който даваше право на катаджията да е едновременно прокурор, съдия и екзекутор на пътя. И се видя, че в МВР нямат идеи за законодателни промени, които да предложат на бъдещия парламент.

Засега полицейските мерки у нас се свеждат до хайки по пътищата, от които ефектът е нула. От 7 юли, когато бившият министър Бойко Рашков обяви акция срещу пияни и дрогирани шофьори заради тежката катастрофа на бул. “Черни връх” до 12 септември са хванати 1300 с алкохол и 1200 с наркотици. Въпреки, че в момента загиналите отново са с 8 повече спрямо 2021 г. и това е така, защото пияни и дрогирани шофьори са причинители на 1-2% от смъртоносните произшествия. Другите причини почти никога не се сочат от МВР, защото доказват безсмислието на техните стратегии и тактики за пътен контрол.

Четирима души са загинали при катастрофи през последното денонощие. Около 19 ч в четвъртък автовоз скъса парапета и падна от моста на пътен възел “Даскалово” край Перник. Шофьорът му, който не е употребил нито алкохол, нито дрога, почина в болница.

The post КАТ връчва само 40 на сто от фишовете за скорост appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: КАТ връчва само 40 на сто от фишовете за скорост

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение