Докъде стигна законът за КПКОНПИ

0
След месеци застой, управляващите се активизират по реформата на антикорупционната комисия (КПКОНИ), която е ключова за изпълнението на предизборните обещания за рестарт на системата за борба с корупцията. Засега обаче изглежда, че и по тази тема, наред с много други, има усещане за хаос и липса консенсус между партиите в коалицията как точно да се проведе реформата.

По информация на Mediapool, в следващите дни предстои поредно изясняване на позициите и преглед на постъпилите предложения, за да се оформи най-сетне общ законопроект, който да бъде внесен в Народното събрание.

Принципно няма спор по идеята за разделянето на КПКОНПИ на две комисии – за борба с корупцията и за конфискация на незаконно имущество. По подробностите обаче има сериозни разногласия.

От февруари досега четирите партии са разисквали проекта и на експертни, и на коалиционни съвети. В един момент „Продължаваме промяната“ са заявили, че подготвят свой законопроект, който обаче и до ден днешен нито един от коалиционните партньори не е виждал, не е било ясно и кой точно го пише.

„Има такъв народ“ продължават да поддържат тезата, че овластяването на КПКОНПИ с разследващи функции може след време да се обърне срещу сегашното мнозинство, твърдят депутати, с които Mediapool разговаря. Освен това партията на Слави Трифонов е настоявала за един наглед дребен детайл, който обаче е стопирал процеса – ръководствата на двете комисии да взимат решенията си с пълно мнозинство. Останалите три партии обаче са възразили, че този механизъм създава риск от блокаж на работата.

Явно е желанието на ИТН да имат нещо като златна акция в двете комисии, без значение кой ще е техният председател.

Да оставим ли Славчев?

По информация на Mediapool преди няколко седмици „Продължаваме промяната“ повдига въпроса дали да не бъде избран нов шеф на КПКОНПИ, без да се чака законът за реформирането й. След като Сотир Цацаров подаде оставка и напусна председателския пост на 1 март, КПКОНПИ се ръководи от заместника му Антон Славчев, който е бивш служител на ДАНС, известен като близък до ДПС.

Идеята на ПП е била комисията да има нов ръководител, докато парламентът на спокойствие работи по закона. При подобно решение обаче е напълно възможно част от управляващите да се откажат от мащабната реформа, която включва разделяне на КПКОНПИ.

„Окончателно решение дали мнозинството се обединява или отхвърля тези идеи, няма. И именно това е една от причините, които налагат скоро да се проведе нова среща, за да рестартираме темата и дори да започнем на чисто“, призна депутат от управляващата коалиция пред Medipaool.

Темата за разделянето на антикорупционната комисия на такава с изцяло антиконституционни и разследващи функции и такава за отнемане незаконно придобитото имущество беше една от уж консенсусните между партиите в управляващото мнозинство.

Това дори залегна в коалиционното им споразумение, което предвиждаше промяната да бъде внесена в парламента до 3 месеца след започването на работата на парламента. Срокът за внасянето на проекта за реформа на КПКОНПИ изтече в началото на март, а дори няма внесен законопроект. Още в средата на януари правосъдният министър Надежда Йорданова твърдеше, че „дни се очаква да бъдат изчистени в коалиционен формат детайлите по отношение на реформирането на КПКОНПИ“. Текст обаче така и не бе внесен.

„Забави се, защото имаше много неща, които трябваше да бъдат огледани и проверени, за да не противоречат на конституцията. Проблемът е с предоставянето на разследващи функции на инспекторите в тази комисия, която ние смятаме да разделим на две части – едната ще е само за противодействие на корупцията, а другата за конфискация на незаконно придобито имущество“, призна в интервю за Mediapool председателят на правната комисия в парламента Милен Матеев от „Продължаваме промяната“. 

По думите му между партиите в управляващата коалиция има само „различни виждания по конкретни текстове“, но няма противоречия по основните принципи на реформата.
Неофициално народни представители от мнозинството признават, че сериозни различия действително има, но вместо да се работи стегнато по решаването им, процесът е хаотичен.

В момента депутати от отделните партии от мнозинството, които по принцип се занимават с този въпрос, не са единодушни докъде е стигнало подготвянето на текстовете. И тази странна ситуация не е нещо ново.

Кой пише законопроекта?

Последно в началото на февруари всички формации даваха една и съща информация по въпроса как върви законопроектът. Тогава всички те неофициално казваха, че шефът на премиерския кабинет Лена Бориславова координира проект на финален вариант и очакват „до дни“ да го получат, за да видят дали имат забележки по него и ако е така, да ги изчистят, така че законът „скоро“ да бъде внесен в деловодството на парламента. Три месеца по-късно такива обобщени текстове все още няма.

Официално Милен Матеев (ПП) твърди, че закопроектът се редактира технически е въпрос на дни да бъде внесен в НС.

Пред Mediapool едни казват, че още чакат „онези текстове от Бориславова и от тях помен няма“, други твърдят, че такива са били изпратени, но са били далеч от окончателен вид, а според трети – преди няколко дни шефката на кабинета на премиера Кирил Петков изненадващо е прехвърлила задължението за подготвянето на законоперокета на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Тези разнопосочни обяснения пък са поредният пример за хаотичният начин, по който работи коалицията.

В крайна сметка според двама независими източника на Mediapool действително Лена Бориславова е прехвърлила проекта на правосъдния министър Надежда Йорданова. Нейната формация „Демократична България“ още през април миналата година, по време на краткото 45-ото Народно събрание, внесе готов законопроект за разделяне на КПКОНПИ. В този смисъл за Йорданова би било лесно да подготви текстове сега, защото има основата за тях, но ще се наложи да обясни месеците забавяне.

Паралелно с това обаче от парламентарната група на ПП казват, че при тях досега се подготвял проект, който се е пишел от председателя на правната комисия Милен Матеев. Така се стигнало до идеята за среща на експерти в следващите дни и обединяване на двете предложения за проект.

Така целият въпрос с КПКОНПИ изглежда в момента е се връща на стартовата си позиция – очаква се в следващите дни да се стигне до обобщен проект, който евентуално да бъде внесен в деловодството на парламента до края на месеца. 

Източник: mediapool.bg

The post Докъде стигна законът за КПКОНПИ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Докъде стигна законът за КПКОНПИ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация