ДБ поиска държавата да поеме контрола върху „Лукойл Нефтохим“

0
Компанията „Лукойл Нефтохим България“, която оперира бургаската рафинерия, трябва да бъде поставена под оперативния контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес. Това каза депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев пред БНР.

Преди три дни ДБ поиска да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на бургаската петролна рафинерия „Лукойл Нефтохим“. Преди повече от месец „Демократична България“ за първи път повдигна този въпрос, като предложи приемането на специално законодателство, позволяващо на държавата да поеме контрол върху частни активи, които са особено важни за националната сигурност. Мирчев намеква, че в момента интересите на държавата в „Лукойл“ не са защитени, въпреки че държавата притежава златна акция в предприятието.

„Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата“, каза Мирчев.

Твърдението, че няма отчети бе направено от министъра на енергетиката Александър Николов още през януари. Красимир Първанов, който представлява златната акция на държавата в дружеството, обясни, че няма задължение да пише и подава отчети.

Въпросът за „Лукойл“ бе вдигнат по много странен начин през миналата седмица от ГЕРБ. Първо бившият енергиен министър Делян Добрев се сети, че руският нефт на световните пазари се продава със значителна отстъпка, което не се виждало от цените на българските бензиностанции.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също обясни, че схемата за препродажба на петрола през швейцарското дружество на „Лукойл“ ощетява българите. Според Ивайло Мирчев тези позиции на ГЕРБ са „изключително политическо лицемерие“.

„Не съм чул нито веднъж в тези 12 години управление на ГЕРБ, в които Бойко Борисов подкрепяше своя голям приятел Валентин Златев, Делян Добрев да повдига темата за неплащането на данъците от “Лукойл”, каза той.

Според него цените на горивата в България могат да бъдат ниски, ако се направи реформа на законодателството за данъчните складове за съхранение на гориво. Проучванията на Комисията за защита на конкуренцията показаха, че близо 70% от обемите на данъчните складове са собственост на „Лукойл“. Комисията за защита на конкуренцията откри, че руската компания не допуска други до данъчните си складове, което може да попречи за вноса и съхранението на по-евтини горива.

Според Ивайло Мирчев в Румъния е имало същият проблем с рафинерията на „Лукойл“, но компанията вече плаща данъци. Според него подозренията са, че в България част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица, за да се допусне “Лукойл Нефтохим” да не плаща с години данъци.

Източник: mediapool.bg

The post ДБ поиска държавата да поеме контрола върху „Лукойл Нефтохим“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ДБ поиска държавата да поеме контрола върху „Лукойл Нефтохим“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация