Бурята унищожи над 1 млн. тона грозде в Поморие (Обновена)

0
Над 1500 дка лозя с продукция за над 1 млн. тона е унищожила мощната буря в района на Поморие, разразила се през уикенда, отчетоха в понеделник от общината. Междувременно започва възстановяването на далекопроводите в района на Бургас, които бяха съборени.

95% от реколтата е погубена

Над 1500 декара лозови масиви е унищожила бурята в Поморие. Щетите за земеделските производители са 95%, а унищожената продукция е над 1 000 000 тона, според първоначални изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях конструкции, посочиха от община Поморие.

Кметът на града Иван Алексиев и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова направиха оглед на поразени от бурята масиви.

„Призоваваме всички земеделски производители срочно да подадат своите заявления за обезщетения в общината, които ще бъдат изпратени в общинската служба „Земеделие“. Утре ще бъде сформирана междуведомствена комисия за оценка на щетите“, каза кметът Алексиев, цитиран от БТА.

Очаква се земеделските производители да бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие. Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни. Традиционно фонд „Земеделие“ обаче компенсира производителите само при тотално пропаднали площи на 100%.

Оказва се, че голяма част от лозарите не са направили застраховка на нивите и на продукцията си. Причината е, че за техните лозови масиви държавата не осигурява защита от градушки чрез изстрелване на ракети, които да разбиват градоносните облаци и това е причината застрахователните премии, които трябва да плащат фермерите на застрахователите да са твърде високи, обясниха самите земеделски производители.

Разразилата се в събота силна буря в Поморие завлече и десетина лодки и яхти навътре в морето. Още вчера кметът на Поморие Иван Алексиев свика кризисния щаб заради усложнената обстановка след силната буря – наводнени улици, прекъснато електричество. 

Ток вече има във всички населени места 

Електрозахранването вече е възстановено във всички населени места, където е необходимо с алтернативни източници. Те, обаче, не могат да издържат по-голяма консумация. Възстановяването на далекопроводите ще отнеме поне два месеца. 

Дванайсет са падналите в района на Бургас стълбове. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят денонощно, за да може максимално бързо да се преодолеят трудностите в критичните участъци. 

Много доброволци активно участват в дейностите по почистването на училищни дворове, детски градини, улици, паркове.

Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици. 

Остава обявеното частично бедствено положение в Поморие и Бургас.

Източник: mediapool.bg

The post Бурята унищожи над 1 млн. тона грозде в Поморие (Обновена) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бурята унищожи над 1 млн. тона грозде в Поморие (Обновена)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение