Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия

0
Две опозиционни коалиции изненадващо спечелиха мнозинство в парламента, стана ясно след преброяването на почти 99% от гласовете на парламентарните избори в Чехия, предаде ДПА.

Коалицията „Заедно“ и съюзът на Партията на пиратите и на партията „Кметове и независими“ печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

По последни данни „Заедно“ печели 27.6% от гласовете на избирателите, а съюзът на Партията на пиратите и на „Кметове и независими“ – 15.5%. Партията на премиера Андрей Бабиш АНО печели 27.3%.

„Промяната е тук, ние сме промяната“, заяви Петер Фиала от „Заедно“.

Изборните резултати на двете опозиционни обединения им дават възможност да сформират правителство и да свалят от власт Бабиш и неговите съюзници, отбелязва Ройтерс.

По време на предизборната кампания премиерът Бабиш бе засипан с критики във връзка с начина на управление на коронавирусната криза в Чехия и с твърденията, че се е възползвал от премиерската си длъжност, за да обслужва собствените си бизнес интереси, отбелязва Ройтерс. Бабиш отхвърля всички обвинения срещу себе си.

„Демократичната опозиция ще има мнозинство и това означава край на доминацията на Андрей Бабиш“, заяви Иван Бартош, лидерът на Партията на пиратите. „Тази вечер ще . . . вероятно ще започнем преговори с другата коалиция във връзка с възможността да сформираме ново правителство“, изтъкна Бартош.

Опозиционните коалиции изключват идеята да си сътрудничат с Бабиш, тъй като според тях той е бил в неприемлив конфликт на интереси, докато е бил премиер. Опозицията обеща да намали бюджетния дефицит и да управлява по прозрачен начин.

Самият Бабиш обаче заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача. Той поздрави опозиционното обединение „Заедно“ за победата му на изборите. 

Чешката комунистическа партия, която през последните четири години подкрепяше правителството на малцинството на Бабиш, получи слаб резултат и не успя да влезе в парламента за първи път от Втората световна война насам.

Източник: mediapool.bg

The post Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация