Янаки Стоилов е напуснал БСП заради поста конституционен съдия

0
]Бившият правосъден министър Янаки Стоилов е напуснал БСП заради назначението му за конституционен съдия. Това обяви самият Стоилов в неделя.
По думите му от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност.

Бившият министър посочи, че предложението на президента Румен Радев да стане конституционен съдия не е била изненада за него. Президентът обяви това решение в края на октомври. 

“За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада. В разговори с президента Румен Радев той е давал положителна оценка за моята работа като министър и беше споменал, че предстои ротация в Конституционния съд. Разглеждам промяната като продължаване на същите усилия, но в друг план – не в оперативен, а в аналитичен”, каза Стоилов пред Нова тв.

Стоилов коментира и казуса с канадското гражданство на Кирил Петков от “Продължаваме промяната”. Според него актовете на МС няма да бъдат засегнати заради казуса.

“Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли”, подчерта Стоилов.

По думите му единственото сложно в този конкретен казус не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението.

“Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание КС да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение”, каза той.

Стоилов коментира и ситуацията с Covid кризата и посочи, че ваксинацията не трябва да става задължителна. Той смята, че в момента чрез въведения “зелен сертификат” е намерен балансът.

Източник: mediapool.bg

The post Янаки Стоилов е напуснал БСП заради поста конституционен съдия appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Янаки Стоилов е напуснал БСП заради поста конституционен съдия

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация