Ще оцелее ли кабинетът „Петков“: Започва дебатът по вота на недоверие (на живо)

0
Във вторник в парламента ще се проведе дебатът по вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков, който бе внесен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, „Възраждане“ и бившите коалиционни партньори във властта от „Има такъв народ“. Политическото напрежение ескалира миналата седмица, когато новото мнозинство свали председателя на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, което отключи вълна от граждански протести в подкрепа на Минчев и на кабинета „Петков“.

Ако тази конфигурация се запази, правителството ще падне още тази седмица. Гласуването на вота на недоверие ще е поне 24 часа след обсъждането му. Това е първият вот на недоверие срещу сегашното правителство.

От опозиция са убедени, че вотът ще мине и кабинета „Петков“ ще си замине. Управляващите пък се надяват, че ще се намерят още няколко депутати, които да ги подкрепят. Според конституцията при внесен вот на недоверие опозицията трябва да съберат поне 121 гласа „за“. В момента опозицията има общо 125 народни представители, а ПП, БСП, ДБ и отцепниците от ИТН са общо 115 души, но това може и да се промени до гласуването.

Всъщност управляващата коалиция няма нужда да търси мнозинство в своя подкрепа, достатъчно ще е няколко депутати да отсъстват или да гласуват „въздържал се“, за да спасят кабинета. Междувременно новото мнозинство в парламента ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“-ИТН ще се опита да задържи сегашните си народни представители и да не допуска нови отцепници.

Междувременно за вторник за насрочени над 10 демонстрации в София. Някои от тях са в подкрепа на правителството, а други – срещу него. 

Нагласите преди заседанието

Преди заседанието вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев посочи, че от съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие да не успее. По думите му сценариите за състава правителството ще бъдат коментирани, ако мине вотът. 

Според съпредседателят на участващата във властта „Демократична България“ Христо Иванов полза от този вот имат хората, които искат да създадат стагнация и хаос. „Далеч сме от това да можем да стабилизраме бързо и лесно управлението, а трябва да го направим, с оглед на важните неща, които трябва да се свършат в следващите 6 месеца“, посочи той. 

Иванов каза още, че „Демократична България“ не се страхува от избори, но интересите на страната не са за това да има турбуленции и избори. 

Шефът на парламентарната група на миналата в опозиция ИТН Тошко Йорданов посочи, че премиерът пише SMS-и и се обажда на депутати от партията, за да търси подкрепа за правителството. Самият Кирил Петков през последните дни няколко пъти обяви, че ще говори с народни представители за подкрепа, но не им предлага нищо друго, освен каузата „да имаме нормална европейска България“. 

„Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати“, каза преди заседаните председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Ива Митева от ИТН обяви, че ще гласува „за“ вота на недоверие, но се надява да не се стигне до нови избори. „Надявам се след този вот всички да сме си научили урока. Категорично съм против избори, защото смятам, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат такива“, каза тя.

Според Румен Гечев от БСП опозицията има само политически мотиви да иска оставката на кабинета Петков. „Нямат икономически аргументи да свалят правителството, не сме изпратени тук да си играем на вотове на недоверие“, посочи той.

Как се стигна до вота на недоверие

Официалният мотив на ГЕРБ да поиска оставката на кабинета е за „провал във финансово икономическата политика“. ГЕРБ отдавна се заканваха с вот на недоверие, но го внесоха едва след като Слави Трифонов оттегли партията си ИТН от управлението и правителството загуби парламентарното си мнозинство. 

В същото време спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати от ИТН се опълчиха на Трифонов и заявиха, че ИТН е проводник на мафиотски и корупционни интереси. Преди това пемиерът Кирил Петков официално призова „всеки депутат, който е готов да служи на държавата“, да подкрепи правителството на малцинството в този критичен за България момент.

Освобождаването на Минчев от шефския пост в Народното събрание беше „генерална репетиция“ на ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“-ИТН преди вота но недоверие, но веднага след това се появи засечка. Ива Митева от ИТН заяви, че не иска да заема мястото на Минчев като председател на парламента и определи свалянето му от поста като грешка.

Преди отстраняването на Минчев в залата се чуха някои откровения. От ГЕРБ например заявиха, че всичко това не е заради личността на Минчев. Всички партии се съгласиха, че той е добър професионалист и е ръководил събранието адекватно. От ДПС пък признаха, че крайната цел всъщност е сваляне на правителството. Йордан Цонев бе уверен, че кабинетът ще падне съвсем скоро.

Гласуването срещу Минчев и формирането на новата коалиция накара хиляди да излязат на митинг в подкрепа на правителството, а на следващата сутрин шести депутат от ИТН обяви, че напуска партията и става независим. В емоционално изказване от трибуната на парламента Кирил Симеонов призна, че го е срам за това, че е гласувал с ГЕРБ и ДПС за свалянето на Минчев. 

Източник: mediapool.bg

The post Ще оцелее ли кабинетът „Петков“: Започва дебатът по вота на недоверие (на живо) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Ще оцелее ли кабинетът „Петков“: Започва дебатът по вота на недоверие (на живо)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация