Шефът на Трето РПУ в Пловдив и негов приближен полицай остават в ареста, реши съдътт

0
Началникът на Трето полицейско управление в Пловдив Самуил Хаджиев и приближеният му полицай Атанас Качаков заедно с още двама техни цивилни съучастници, обвинени за тежки криминални престъпления. 

Това реши в събота Окръжният съд в Пловдив след рекордно над 8-часово заседание, което се проведе при закрито заради използвани в разследването СРС и наличието на интимни подробности в материалите. 

Началникът на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и двама от криминалния контингет –  Даниел Димитров и Симеон Иванов – бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР в сряда сутринта. Тогава на място пристигна и служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

 

Само двама от седмете задържани полицаи получиха обвинения.

Двама прокурори и седем адвокати на четиримата обвиняеми пледираха в продължение на часове, а след съдебното решение защитниците обявиха, че ще обжалват на 27 май.

Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления, предаде БНР.

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право  законно да я произвежда за медицински цели.

Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно. 

Преди това, на 31 март тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ полицай, за извършване на обиск и конфискация  на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство.  За това не е имало никакви законови основания, но е извършено въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив. 

Освен това полицейският началник е обвинен за намерени в джипа му 50 бойни патрони, съхраняване в нарушение на правилата.  

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28 годишен мъж, заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.  

На влизане в съдебната зала адвокат Димитър Марковски, който е защитник на Хаджиев, съобщи, че той е бил пред въпросния склад по сигнал, а там е присъствал и директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев: 

„На г-н Хаджиев ролята е била такава, че, в качеството на началник на Трето районно, при получена оперативна информация – сигнал за съхранение на огромно количество наркотици, човекът трябва да изпълни служебните си задължения. Той информира ръководителя комисар Рогачев, който – на място също човек – отива и взима отношение да провери тази информация. Каква е логиката на това обвинение при тези факти“.

Според адвокат Димитър Марковски няма доказателства и по другите две обвинения срещу Хаджиев. Едното е за оказан натиск спрямо ръководителката на отдел „Разследвания“ в районното, за да бъде претърсена базата на пловдивска фирма и да бъде образувано досъдебно производство, без да има основание за това; а другото –  за дължане на патрони за огнестрелно оръжие в автомобила без да  е взел необходимите мерки за сигурност. 

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Що се отнася до шефа на районното  управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години затвор. 

 

Източник: mediapool.bg

The post Шефът на Трето РПУ в Пловдив и негов приближен полицай остават в ареста, реши съдътт appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Шефът на Трето РПУ в Пловдив и негов приближен полицай остават в ареста, реши съдътт

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация