Шефът на „Емко“ за взрива: Аз съм пострадал, но държавата е атакувана

0
Аз съм пострадал, но държавата е атакувана, коментира собственикът на оръжейната компания “Емко“ Емилиян Гебрев пред Нова телевизия.

Преди ден склад с боеприпаси на фирмата край Карнобат горя след взривове и пожар.

Гебрев е категоричен, че боеприпасите не могат да се запалят сами и призова този път разследващите да са по-бързи.

”Има записи, охраната не е напуснала поста си. След сигнала на системата за движение в периметъра, охранителят е тръгнал да провери какво се случва. И добре, че не е стигнал до мястото преди взрива”, каза Гебрев.

“За момента няма нищо ново. Оттук нататък започва тежката работа по почистване и унищожаване на невзривилите се боеприпаси. Дай Боже – да започне и някакво разследване, което да не бъде, както в предишния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, независимо от чуждата помощ, оказана на нашите разследващи”, посочи той.

Гебрев добави, че става въпрос за посягане срещу отбранителните възможности на страната.

Той визира в коментара си разследването на взрива в склада на “Емко“ в Ловнидол на 12.11.2011 г. 

Миналата година с десетгодишно закъснение от главният прокурор Иван Гешев излезе със съобщението, че четири взрива на военни складове вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). 

Един от случаите е в склада на “Емко“ в Ловнидол.

Миналата година от фирмата обясниха, че при разчистването на района е открито взривно устройство с пластичен взрив и детонатор. На базата на комплексна експертиза прокуратурата в Севлиево достига до извода, че взривът е умишлено предизвикан. С постановление на вишестоящата прокуратура това заключение е отменено, а делото спряно.

По разследването няма нова публична информация.

„Да сте чули нещо да е направено до този момент. Не“, каза Гебрев в понеделник.

Срещу Гебрев, сина му и шеф на дружеството бе извършен опит за убийство чрез отравяне с препарат като руския „Новичок“, с който бе отровен руският двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Дори бяха повдигнати обвинения по случая с Гербев задочно срещу руснака Сергей Вячеславович Федотов (истинското му име е Денис Сергеев), който е основен заподозрян и за убийството на Скрипал и за който се смята, че е агент на руското Главно разузнавателно управление.

Източник: mediapool.bg

The post Шефът на „Емко“ за взрива: Аз съм пострадал, но държавата е атакувана appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Шефът на „Емко“ за взрива: Аз съм пострадал, но държавата е атакувана

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение