Шефът на “Булгаргаз“: Вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена

0
„Има вероятност за подновяване на доставките от “Газпром“, каза председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз“ Иван Топчийски в сряда пред Нова тв. „Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките“, каза той.

Според него вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена. България има действащ договор за доставка на руски газ до края на година, но Русия едностранно прекрати доставките заради отказа на властите в София да отворят сметки в рубли в “Газпромбанк“.

Подновяването на преговорите с “Газпром“ бе нещо, което мнозина очакваха от четвъртия служебен кабинет на Румен Радев

Според Топчийски хипотетично е възможно руснаците да променят условията си. “Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“, каза той. 

Според него в момента е в ход втората вълна на газовата гриза. Топчийски коментира, че за по-ниски цени на втечнения природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори.

““Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон“, каза шефът на “Булгаргаз“.  

„В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон“, обясни той.

За цената на втечнения газТопчийски обясни, че тя се определя от котировките в Европа. Доставчиците са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени.

“Не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват“, каза Топчийски.

Директорът в „Булгаргаз“ подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие.

“Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте доставки. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”, обясни той.

Източник: mediapool.bg

The post Шефът на “Булгаргаз“: Вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Шефът на “Булгаргаз“: Вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение