Шест електробуса тръгват по линия №12 в Благоевград

0

Кметът Илко Стоянов по време на представянето на новите шест електробуса: Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-зелена и чиста България. За церемонията в областния център пристигна и зам.-министър Ангелина Бонева
Кметът на Благоевград Илко Стоянов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева официално презентираха новите шест електробуса, които ще обслужват новосъздадената линия №12 от градския транспорт в Благоевград.
По време на официалната церемония на пл. „Георги Измирлиев, бе отслужен водосвет за здраве на жителите и безаварийна експлоатация на превозните средства.
„Радвам се, че поставяме началото на нещо много хубаво и нещо много различно за нашия град. Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-чиста и по-зелена България. Въпреки перипетиите, само за една година успяхме да доведем тези нови превозни средства тук. Благодаря за положените усилия на екипа, зная колко много ни костваше, за да финализираме нещата успешно“, заяви кметът Илко Стоянов.
Той благодари на Ангелина Бонева, зам.-министър на МРРБ и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“ за оказаната подкрепа.
„Този екологичен, чист транспорт ще помогне на жителите да усетят, че живеят в един европейски град“, заяви от своя страна зам.-министър Бонева.
На представянето присъстваха още Александър Мацурев – зам.-областен управител, Радослав Тасков – председател на ОбС, Арда Атеш – представител на фирмата производител, Николай Недялков – представител на фирмата вносител, Мария Петрова – заместник кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Мирослав Кюпов – управител на „Благоевград еко транспорт“ ЕООД, екипът по проекта и жители на Благоевград.
Непосредствено след официалната церемония бе направена и демонстрационна обиколка с превозните средства, които ще обслужват линията, обхващаща кв. „Грамада“, автогарата и гарата, бул. „Джеймс Баучер“ и „Плажа“.
Електробусите са закупени по проект, в рамките на който са изградени и три двойни зарядни станции.
Превозните средства са с изключително модерна визия и предлагат всички удобства за пътниците и водачите. Електробусите са нископодови, с двойна врата, монтирана вдясно от движението, за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Автобусите разполагат с рампа, след пускането на която автобусът не може да потегли. При това положение автоматично се включват аварийните светлини, които да ориентират останалите участници в движението.
Електробусите са оборудвани с таблети, които дават пълна техническа информация, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег и т.н.
Чрез таблетите може да бъде управлявана и температурата в купето за максимален комфорт на пътниците.
Електробусите са оборудвани и с камери, три от тях са монтирани в самия автобус, а другата позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Имат и специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н.
В превозните средства има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички.
Размерите на автобусите са съобразени така че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа.
Новата придобивка е предоставена за управление на общинското дружество „Благоевград еко транспорт“ ЕООД.
Електробусите са закупени по проект BG16RFOP001-1.008-0010-С01 „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран по ОПРР 2014-2020г, в рамките на който са доставени и монтирани и 3 двойни зарядни станции.
Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград.
Проектът е с бюджет от 5 621 412,82 лева, от които 4 343 025,05 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 278 387,77 лева са собствен принос на Община Благоевград.
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с тролей, автобус, шатъл автобус, терминал и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с 6 души, тролей, линейка, шатъл автобус, автобус и текстово съобщение
Може да бъде изображение с тролей, автобус и шатъл автобус
Може да бъде изображение с радар, камион и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 1 човек, тролей, шатъл автобус, автобус и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души, автобус, камион, шатъл автобус, предно стъкло и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 4 души, автобус и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души, автобус и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души, тролей, автобус, шатъл автобус и текстово съобщение

The post Шест електробуса тръгват по линия №12 в Благоевград appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви