ШАНТАЖ: Катаджии извличат незаконно самопризнания за дрога

0

Пътни полицаи масово спират шофьори, правят им тестове за наркотици, след което изискват от водачите да попълнят сведение на бял лист под тяхна диктовка. Това се случва независимо дали водачът е казал, че не е употребил наркотик или пък, ако го е направил, то е било преди няколко дни. За незаконосъобразната практика алармираха читатели на „Телеграф“.

Причините за масовите проверки са свързани с вътрешна разпоредба след скандалите в самата полиция покрай случаите на заловени дрогирани служители на МВР, признаха неофициално от там.

Сведение

Юристи обясниха, че след попълването на такова сведение, то се явява един вид самопризнание за употреба на наркотици. По закон при наличие на положителна проба с тест, направен от утвърдените от нашия КАТ Drаger DrugCheck 3000 и Drаger DrugTest 5000 и оспорване от страна на водача, се прави и кръвна проба. „Ако не е дадена кръвна проба, много трудно се доказва водачът бил ли е под въздействието на наркотичното вещество или е употребил преди три дни. Проблемът е и технически, и законодателен. Първо, заради това, че използваните тестове установяват употреба на наркотични вещества, когато употребилият не се намира под тяхното въздействие и второ, заради това, че Наказателният кодекс криминализира шофирането „след употреба“ на наркотични вещества и техни аналози, а не „под въздействието“ на такива вещества“, коментираха пред „Телеграф“ адвокати.

Подлъган

Във въпросното сведение обаче шофьорът бива подлъган задължително да посочи и момент на употреба, което обикновено се попълва по усмотрение на полицаите. След това униформените съветват проверявания да не дава кръвна проба с всякакви аргументи: че така няма да го задържат; че няма да му вземат книжката; че всичко ще приключи по-бързо; че ще мине само с глоба и т.н. увещания, нямащи нищо общо със законовите разпоредби. В много от случаите, за да отчетат дейност, полицаите налагат на шофьора и да попълни подробно в сведението си как, от къде и от кого се е сдобил с наркотик, което също е неправомерно извличане на показания. И докато проверката за алкохол не е задължително да е на някакво основание, то тази за наркотици следва да е само при условие че на полицая му е направило впечатление неадекванто поведение от страна на шофьора. То подробно се описва след това в доклада, който изготвя. Не случайно при проверка катаджията често светка с фенерче в очите на шофьора. Това му дава основание именно да опише впоследствие, че зениците му са били разширени, очите воднисти, зачервени и т.н., което го е усъмнило да приложи теста за дрога.

The post ШАНТАЖ: Катаджии извличат незаконно самопризнания за дрога appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ШАНТАЖ: Катаджии извличат незаконно самопризнания за дрога

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви