ЧЕРНА СТАТИСТИКА: Над 500 души загинаха по пътищата в страната през 2022 година

0

По данни на МВР през 2022 година по пътищата на страната са загинали 525 души. Регистрираните катастрофи са почти 6600. При тези инциденти са ранени над 8400 души.

В последния ден на миналата година в страната са станали шест тежки инцидента. Шестима са пострадали.

В София са регистрирани 15 леки и една тежка катастрофа. Един човек е пострадал.

Пак по данни на МВР за 2021 загиналите при пътни инциденти са 557. Инцидентите на пътя са с близо 600 по-малко – 6069. Пострадалите са 7596 или с близо 800 по-малко.

През 2022 станаха редица тежки катастрофи, които предизвикаха обществен интерес, дебат в институциите и гражданското общество за мерките по пътищата. Някои от инцидентите станаха в София.

На 5 юли бул. „Черни връх“, при инцидент, за който е подсъдим Георги Семерджиев, загинаха две млади жени (на 22 и 26 години). Мъжът е подсъдим за пет престъпления и се намира в ареста от няколко месеца. Той е карал със 166 км/ч в нощта на инцидента, като е минал и на червен светофар. Това показва експертиза, направена във връзка с разследването. По данните в обвинителния акт, на 17-та секунда от катастрофата Семерджиев е излязъл от автомобила си и е избягал, като се е укрил в дома си. Делото започна скоро в Софийския градски съд. Процесът продължава и тази година.

След този инцидент бе разпоредена масова акция в страната за проверка на шофьори. Само вчера МВР установи общо 25 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол.

При друга катастрофа, на 25 септември, загина френски гражданин. Други двама пострадаха. За инцидента е обвинен Димитър Любенов. В кръвта на мъжа са установени 1,73 промила алкохол, както и кокаин. Случаят стана известен и с това, че Любенов е дал пари на полицаи да го ескортират.

Преди няколко дни при пореден тежък инцидент в Шумен загинаха трима младежи. На 29 декември вечерта, на булеварда до Томбул джамия, водач на „БМВ“ загубил контрол на автомобила, който поднесъл, преминал през тревна площ и се е ударил в електрически стълб. Разследването установи, че несъобразена с пътните условия скорост е причина за катастрофата.

На 14 август стана инцидент със сръбски автобус, превозващ деца. Катастрофата стана близо до 217 км, в посока София, близо до Стара Загора. Автобусът превозваше сръбски деца, които са били на почивка в България. В първите минути на инцидента пострадаха четирима възрастни и осем деца. В по-тежко състояние бяха двама – един възрастен и едно дете.

The post ЧЕРНА СТАТИСТИКА: Над 500 души загинаха по пътищата в страната през 2022 година appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ЧЕРНА СТАТИСТИКА: Над 500 души загинаха по пътищата в страната през 2022 година

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви