Черната вдовица си призна, че е изпрала 3 млн. лева, но не иска да лежи в затвора

0

Осъдените за пране на пари в Пловдив Бойка Янушева, известна като Черната вдовица, и Слейман Хамед се признаха за виновни пред Окръжния съд в Пловдив за извършването на тежкото престъпление и приеха изцяло обвиненията срещу тях. Те обаче явно са останали недоволни от присъдата си и са депозирали протест пред Пловдивския апелативен съд.

Черната вдовица Бойка Янушева получи присъда от 5 години затвор за пране на над 3 милиона лева. Съучастникът й Слейман Хамед бе осъден на 6 години и 8 месеца. Двамата признаха вината си и бяха осъдени по съкратената процедура, която им гарантира намаляване с 1/3 на постановената присъда. Хамед трябва да плати глоба в размер на 120 000 лева, а Янушева – 60 000 лв. Според обвинителния акт Янушева и Хамед са привлечени към наказателна отговорност за изпирането на 1 617 844 евро. Двамата са извършили 107 финансови операции. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани.

Делото срещу двамата стартира в Окръжен съд-Пловдив в началото на февруари тази година, а на 22 март Янушева изрази готовност да признае вината си, докато Хамед оспори обвиненията. Въпреки това двамата сключиха сделка с прокуратурата и получиха редуцирани присъди.

Обжалването на наказанията е насрочено за понеделник – 7 ноември пред Апелативен съд-Пловдив.

Черната вдовица ще прекара 5 години зад решетките за пране на 3 милиона лева

Черната вдовица и партньорът и признаха, че са изпрали над 3 млн. лева

Двамата бяха задържани на 16 април 2021 година.

По време на престъплението, Янушева е регистрирала фирми на десетина безимотни граждани, а след това им е отворила фирмени банкови сметки. Тя и ливанецът получавали пари от компютърни измами и после ги нареждали за Китай уж по търговски договори. Двамата вземали процент от всеки превод.

Установено е, че за период от 2 години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат сериозни финансови средства на територията на област Пловдив.

Хамед предложил на Янушева да съдействат на лица, които живеят в чужбина, да укриват и „изпират“ незаконно придобити финансови средства чрез извършването на банкови операции с тях. Двамата щели да получат процент от всяка „изпрана“ сума. Те разпределили функциите си.

Черната вдовица трябвало да осигурява хора, на чието име да бъдат регистрирани търговски дружества със седалище и адрес на управление в България. Такива били създадени на лица от Първомай и Пловдив. Имената на фирмите били посочени от извършителите, като те наподобявали огледално действително съществуващи и реално работещи такива.

На новооткритите дружество трябвало да бъдат разкрити банкови сметки и активирано онлайн банкиране. След това потребителското име и паролата следвало да бъдат получени от Бойка и предадени на Хамед. Той от своя страна ги предоставял на извършителите, които живеели в чужбина.

В последствие по сметките на дружествата следвало да постъпват значителни суми в чуждестранна валута, което е ставало чрез компютърни измами. Чрез онлайн банкирането към сметките трябвало да се направят финансови операции от извършителите. Това е ставало чрез нареждане на пари към сметки извън територията на България с цел изпирането им.

По описания механизъм на 14 април 2021 г. по сметката на едно от дружествата постъпила горепосочената сума и с парите били извършени 107-те финансови операции с цел прикриването на произхода на средствата и попадането им при извършителите.

Двамата са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Черната вдовица Янушева се готвела да изпере 40 милиона евро

Изправят на съд Черната вдовица и съучастника й, изпрали над 3 милиона лева

Припомняме, че Бойка Янушева стана известна като „черната вдовица“, след като погреба двамата си съпрузи. На 30 декември, ден преди началото на 1999-а година, собственикът на „Мотобойс“ Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в ЖР „Тракия“. Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите й и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ буди подозрение.  Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с който живее – о.з. полковника от ДС Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди.

The post Черната вдовица си призна, че е изпрала 3 млн. лева, но не иска да лежи в затвора appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Черната вдовица си призна, че е изпрала 3 млн. лева, но не иска да лежи в затвора

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение