ЦИК обяви официално кои партии и коалиции отиват на изборите

0

Централната избирателна комисия обяви официално  кои партии и коалиции ще борят сили за 46-ия парламент. Общо 18 партии и 9 коалиции ще се борят за места в парламента на изборите през юли. Проверка е установила, че една от партиите, подала документи, няма необходимия брой подписи. Текат проверки за още 3 партии, след което официално те ще бъдат оповестени. Срокът, в който желаещите можеха да се регистрират, изтече вчера.

До ЦИК са изпратени множество запитвания дали е възможно хората, които са на почивка, да гласуват. На 25 май е изпратено запитване до регионалния министър, която трябва да посочи какви документи ще са необходими на избирателите за временна регистрация в мястото, където ще почиват.

В ЦИК се проведе и експеримент с гласуването с машина. Установено е, че при интензивна натовареност в секциите, вота си успяват да дадат 75 избиратели за час. Голяма част от гласувалите днес за първи път го правят с машина. На някои от тях е поставена задача да гласуват за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да променят вота си. Идеята на това е била да се симулира забавяне. Такъв експеримент ще се проведе в Доброславци и в Сливница.

„Резултатите от експеримента са умерено оптимистични. На базата на тези тестове, ще излезем с анализ и становище за възможностите да проведем нормални избори”, заяви Цветозар Томов.

Обмисля се в секциите с над 450 избиратели да бъдат поставяни 2 машини, за да се осигури безпроблемното им гласуване.  С една лента могат да гласуват около 750 избиратели, но от ЦИК не изключват вариант тя да трябва да се смени, което ще забави гласуването. Информация на  NOVA.

 

The post ЦИК обяви официално кои партии и коалиции отиват на изборите appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ЦИК обяви официално кои партии и коалиции отиват на изборите

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация