Цената на газа падна от 233 на 123 лева за мегаватчас (обзор)

0

Цената на газа се понижава от 233,36 лв. на 123,01 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и промяната влезе в сила от 1 ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри намалението на цената с над 47%.

Още миналата седмица изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева заяви, че за ноември ще има значително поевтиняване на синьото гориво и цената ще бъде около 130 лв. за мегаватчас. Окончателното предложение на “Булгаргаз” за цената на газа беше подадено в КЕВР на 1 ноември и беше за 123,47 лева за мегаватчас. Регулаторът обаче явно е намерил още малка възможност за понижаване на цената, докато се стигне до одобрените 123,01 лв. за мегаватчас.

Ако цената на газа се задържи на подобни нива и през декември, няма да се наложи поскъпване на парното от 1 януари 2023 г. От 1 юли парното и топлата вода поскъпнаха с около 40% като изчисленията на КЕВР бяха направени при прогнозна цена на газа от 120 лв. за мегаватчас. След това горивото поскъпна до рекордните 315,61 лв. за мегаватчас през септември. За октомври цената беше намалена с 34%, а от ноември има още едно понижение с 47%, с което цената се доближава до първоначалните прогнози. Въпреки това обаче, сметките за парно ще бъдат с около 40% по-високи спрямо миналата зима.

Същественото намаление на цената на газа за месец ноември спрямо утвърдената от КЕВР цена за октомври се дължи на конкурентните цени, получени в рамките на проведената от “Булгаргаз” процедура за доставка на природен газ през ноември и на намалението на цената на европейските газови пазари, коментират от държавното дружество.

Индексите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 г. са на нива около 130 евро за мегаватчас, а цената на газа в България ще бъде близо два пъти по-ниска, става ясно от официалното съобщение на “Булгаргаз”. Цената на синьото гориво с доставка през декември на холандската борса се понижи от рекордните 350 евро за мегаватчас на 26 август, на 118 евро на 1 ноември. Това е основната причина за поевтиняване на газа през ноември. Но и проведените търгове оказват съществено влияние, защото изчисления на председателя на КЕВР Иван Иванов показват, че при вариант на доставки със 7-те танкера, договорени от предишното правителство, и договора с Азербайджан, през ноември трябваше да бъде 179 лв. за мегаватчас.

The post Цената на газа падна от 233 на 123 лева за мегаватчас (обзор) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Цената на газа падна от 233 на 123 лева за мегаватчас (обзор)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение