Христо Христев: Няма държава от ЕС, която да плаща газа в рубли

0

„В момента няма държава от Европейския съюз, която да е приела плащането в рубли. Има отделни компании, които извършват такива операции, но такава членка на Европейския съюз, която изцяло и принципно да е приела предлаганите от Русия варианти за плащане в рубли, на мен не ми е известно да съществува“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“:

„Договорите с „Газпром“ не са публично достояние и респективно аз или който и да е друг не може да отговори на въпроса дали ще се стигне до арбитраж и колко би продължил той.

Това, което имаме като информация за този договор, са отправените твърдения от страна на представители на българското правителство. По смисъла на тези твърдения в договора, който имаме с „Газпром“ за доставка на газ, клауза за плащане в рубли няма.

Това означава, че без съгласие на българската страна няма как да бъде валидно поставено условие за плащане в рубли. При един нормален ход на арбитраж, който можем да предполагаме, че е предвиден в договора с „Газпром“, не би следвало нашата позиция да не може да бъде защитена“.

Източник: fakti.bg

The post Христо Христев: Няма държава от ЕС, която да плаща газа в рубли appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Христо Христев: Няма държава от ЕС, която да плаща газа в рубли

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация