Христо Иванов: Френското предложение за РСМ е изключително добро за България

0
Френското предложение за Република Северна Македония е изключително добро за България, а Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата, за да си осигури алиби за някакви свои вътрешнополитически действия. Коментарът направи в неделя съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

„Това е един начин, който меко казано е безотговорен. Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички – това е изключително добро за България предложение, което ние сме готови да изхвърлим в коша поради това, че сме във вътрешнополитически скандал в момента“, каза Иванов пред Нова тв.

Иванов посочи, че според предложението Скопие трябва да поеме вече като ангажимент пред ЕС да си промени конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи. “Ако Македония не направи това – няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”, каза Иванов.

“Франция се ангажира да ни помогне и когато казвам, че предложението е добро за България, го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди на изслушването в Народното събрание“, каза още Христо Иванов.

Според БНР в документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че „преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония“.

Критиките на Слави Трифонов бе, че в документа е записано „българско малцинство“.

Слави Трифонов се чуди вече какво да намери, за да си докаже тезата. Това е абсолютно несъстоятелен аргумент, който се опитва един изключително важен за България въпрос да го превърне в тежък предмет, с който Слави Трифонов да замери Кирил Питков. Абсолютна национална безотговорност е това”, коментира в детайли Христо Иванов.

По думите на Иванов ДБ ще подкрепят френското предложение за Северна Македония, ако то влезе за обсъждане в пленарна зала в парламента.

Лидерът на ДБ коментира и вота на недоверие, чието гласуване в НС предстои в сряда.

“Това правителство е единствената възможна конфигурация в този парламент – извън ГЕРБ и ДПС. Мисля, че с опозицията трябва да се търси диалог и подкрепа по принципни и важни теми. Но те загубиха време, за да се изчистят и да направят равносметка на това, защо има толкова силна обществена нетърпимост към тяхното присъствие във властта”.

Според него дори и да оцелее кабинетът на косъм благодарение, че има един или двама депутати отгоре повече, отколкото опонентите си, това пак няма да бъде мнозинство, което може да осигури стабилно управление на България.

“При всички положения трябва да седнем и да потърсим нова формула за подкрепа на правителството. Ако не отворим нова политическа страница, колкото и да е трудно това, колкото и да е свързано с грешки или къси съединения, се обричаме на много тежки времена”, каза той.

На въпрос, че ДБ има общи приоритети с ГЕРБ като влизането в еврозоната, евроатлантическият път на страната, позицията за войната на Русия в Украйна и др, Иванов ясно посочи разделителната линия – съдебната реформа и смяната на главния прокурор.

„Приоритетите сами по себе си са ясни, очевидни. Еврозоната няма да мине без съдебна реформа и без отстраняване на Гешев. Гарантът за безнаказаност в България ще трябва да слезе от сцената, за да имаме една прокуратура равно отдалечена от всички политически сили, защото иначе не можем да отворим нова страница. Така че приоритетите са очевидни въпросът е кой е готов в името на тези приоритети да подходи със здрав разум. Готови ли са ГЕРБ да разберат, че те трябва да се намери формат, в който техните депутати да могат да дадат подкрепа за тези приоритети, но да останат извън изпълнителната власт“, коментира Иванов.
 

Източник: mediapool.bg

The post Христо Иванов: Френското предложение за РСМ е изключително добро за България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Христо Иванов: Френското предложение за РСМ е изключително добро за България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация