Христо Иванов иска голяма и дългосрочна коалиция

0
Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов доразви идеята си за създаване на „голяма предизборна коалиция като поредната формула на здравия разум“, като обяви, че обединението не трябва да е само за идващите избори, а да бъде създаден траен системен политически субект.

Миналата седмица Иванов първо обяви, че ДБ ще предложи на „Продължаваме промяната“ двете формации да се явят заедно на предстоящите избори , а ден по-късно заговори за евентуална широка коалиция с участието и на „Ние идваме“, БОЕЦ , „Правосъдие за всеки“ и други формации, запазили „духа на протеста срещу управлението на ГЕРБ през 2020 г“.

„Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната. Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца“, каза той сега в предаването „Въпросите“ по ТВ 1.

Според него е необходима наистина голяма формация, която ще може да направи заявка за самостоятелно управление. Такъв коалиционен субект трябва да може да поставя условията“, добави Иванов и посочи, че наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи.

„Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин“, добави той.

„Необходим ни е стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешно-политическа култура. Не малка група хора да вземат решения, не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка“, посочи Иванов.

По думите му за подобно обединение трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект.

„След като призовахме за по-внимателно конструиране на коалицията, след като отчетохме влиянието на войната, след като призовахме да се подходи внимателно към формирането на втори кабинет, се надяваме да бъдем чути, когато със същия здрав разум призоваваме за предизборна коалиция. Ако не проведем разговор какво трябва да правим, ще имаме безкрайни служебни правителства“, каза съпредседателят на ДБ.

Ще се стигне ли до подобна коалиция?

Засега обаче създаването на подобна коалиция изглежда малко вероятно. От ПП имат резерви към подобно обединение, макар да заявиха, че ще обсъдят темата, като се очаква това да стане до средата на август. Още миналия месец съпредседателят на формацията Кирил Петков обяви, че с ДБ партньорството най-вероятно ще се случи след изборите. В сряда вече бившият депутат от ПП Искрен Митев представи и аргументите на формацията „за“ и „против“ коалиция.

„Демократична България“, а и други от които се чуха подобни заявки – това са наши естествени партньори. Моето лично мнение е, че е смислено да има едно обединение срещу статуквото. На хора който искат да кажат „не“ на корупцията във властта. Това е едно естествено развитие. Тук големият въпрос е какво показва статистиката и самата математика на изборите и има ли смисъл да се явяваме или поотделно ще имаме по-голям резултат. На този етап анализа показва, че ако се явим отделно всяка от партиите ще получи по-голям процент. Но според мен статистиката не може да обхване много важни фактори като това, че ще има една консолидация на вота и ще стане ясно кой е победителят, което винаги привлича допълнително избиратели“, каза Митев пред бТВ.

ДБ очаква трудна кампания и фрагментиран парламент след това

Иначе Христо Иванов заяви, че очаква трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент. Според него в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно.

„Когато сравняваме миналата кампания и тази, която ни предстои, вижте колко пъти ще се спомене думата „Русия“ и колко беше спомената преди година. И ще видим колко е голяма разликата“, коментира той и добави, че войната ще бъде основният фактор, който ще влияе върху нагласите.

„Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират – войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия“, заяви Иванов.

„Българските политици предпочитат да не говорят за войната, да я изтласкват. Не можем да игнорираме реалностите. Защото реалностите винаги печелят срещу политиците“, каза той.

Иванов каза още, че в последно време „служебните кабинети се сменят по често от четирите сезона“ и „това е израз на дълбока криза на българската политическа класа“. „Ситуацията около България е много сериозна и ние нямаме право и българската политическа система да бъде в криза“, посочи той.

Източник: mediapool.bg

The post Христо Иванов иска голяма и дългосрочна коалиция appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Христо Иванов иска голяма и дългосрочна коалиция

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение