Христо Грозев: Чужди правителства се свързаха с мен, българското още не е

0
„С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен. Чужди правителства се свързаха с мен, а българското все още не е“.

Това каза пред бТВ обявеният в понеделник за издирване от Русия български журналист Христо Грозев, който работи за независимата мрежа за разследваща журналистика „Белингкат“.

„Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ“, посочи Грозев пред Нова тв и допълни, че засега му е предложена помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

Грозев обясни, че е наел руски адвокат, който обаче все още не може да разбере в какво точно е обвинен.

„По-скоро има риск за живота ми. Освен официални инструкции, за да се извърши покушение срещу когото и да е, има и неофициални групи – паравоенни, хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл“, каза Грозев пред бТВ.

Той обясни, че не се намира в Европа, но от съображения за сигурност не каза къде точно е.

По думите на Грозев цял отдел на разузнаването в Русия е ликвидиран заради разследванията ни. „Русия действа бавно. Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните и най-съвършените тайни служби“, каза той.

Журналистът посочи, че е надява, че би разпознал руски шпионин. „Все пак с това се занимавам вече 8 години. Повечето от наемниците са бивши представители на тайните служби. Те имат определен подход и определени гафове, които правят – използват последователни паспорти за фалшивите си личности, изпращат съобщения с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни позволява да купуваме данни в реално време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас“, добави той.

Пред Нова тв Грозев посочи, че се страхува от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя“. „Някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск“, обясни той.

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас“, каза още Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

По думите му през последните години не само той, но и колегите му от „Белингкат“ имат особен режим на пътуване с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуват и какво разследват. „Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл“, каза Грозев.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. „Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат“, обясни журналистът.

Той разказа още, че разследване на „Белингкат“ през 2019 г. е нанесло сериозен удар на руските служби. „То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен“, каза Грозев.

 

Източник: mediapool.bg

The post Христо Грозев: Чужди правителства се свързаха с мен, българското още не е appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Христо Грозев: Чужди правителства се свързаха с мен, българското още не е

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви