Храм „Св. Георги“ в Мечкул посрещна миряни от цяла симитлийска община за храмовия си празник

0

Храм „Св. Георги Победоносец“ в село Мечкул, осветен на миналия Гергьовден, днес посрещна скъпи гости от цяла симитлийска община за храмовия си празник. Параклисът, разположен в подножието на връх Пирин, впечатлява не само с визията си, но и с мястото, в което се намира.

Както повелява традицията отец Яне отслужи празничен водосвет, след което освети специално приготвения курбан в чест на светеца и за здравето на всички християни, избрали в този ден да почетат Св. Георги именно в Мечкул.

Свещ за здраве запалиха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров и кметът на селата Мечкул и Сенокос – Цветанка Илчова, която като любезен домакин се бе погрижила нищо да не липсва за гостите.

Параклис „Св. Георги“ в село Мечкул е изграден за две години, като главни инициатори за изграждането му са кметицата на селата Мечкул и Сенокос – Цветанка Илчова и общинският кмет – Апостол Апостолов. Майсторите на параклиса са от Симитли и Крупник. Иконостасът е дело на Николай Илиев от Брежани, а вратата и табелата му са сътворени от банскалията Емил Янчовичин. Край храма са изградени пейки и маси, които в днешния празничен ден посрещнаха скъпи гости и приятели в името на Св. Георги.

The post Храм „Св. Георги“ в Мечкул посрещна миряни от цяла симитлийска община за храмовия си празник appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Храм „Св. Георги“ в Мечкул посрещна миряни от цяла симитлийска община за храмовия си празник

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация