Хотели шмекерували с бежанци фантоми

0

Надписана бройка

3200 украинци от проверени 14 000 липсват, констатираха от МВР

Държавата е платила близо 190 млн. лева за нощувките край морето 

Хотели са мамили в бройката приети бежанци от Украйна и са надписвали бройката им, за да получават от държавната помощ за издръжка на пострадалите от военните действия. Това потвърдиха пред “Труд News” от МВР във връзка с ревизия на данните за регистрираните и реално живущите в хотелски комплекси украински бежанци.

“Направихме една проверка, впрочем тази проверка е малко тревожна. Нейната цел беше основно да се установи профила на хората и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи, които изискват особени грижи. От проверени около 14 000 души, се оказа че 3 200 липсват – т. е. не са там където са заявени в хотелите, така че колко са хората ще мога да ви кажа когато приключи проверката. Данните, с които разполагаме, очевидно не са точни”, коментира темата в Бургас служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

“Труд News” научи, че става дума за пропуск при контрола от страна на предишното правителство, когато помощи са изплащани на база подадени данни от хотели, но без да се сравняват имена с данните от Гранична полиция. Така недобросъвестни хотелиери са декларирали примерно 450 настанени лица, но при проверката се оказва, че са 350, а обяснението за липсващите 100 е, че са отишли на разходка, обясниха схемата на собственици на хотели служители, участвали в проверката по хотелски бази край морето.

Според справка, с която “Труд News” разполага, към 27 октомври 2022 година извършените разходи само за настаняване и изхранване по програмите в подкрепа на бежанците от Украйна и хотелиерите са в размер на близо 190 милиона лева. Според данни на министерството на финансите са платени над 523 млн. лева за бежанците.

“Все повече държави-членки на Европейския съюз се задъхват от издръжката и настаняването на бежанци от Украйна и вече има коментари как е по-добре да им се дава пари на ръка, разбирайте средства, дори чрез ваучери и сами да се грижат за настаняването си”, коментира пред “Труд News” висш държавен служител с голям опит в проблематиката.

Както е известно, помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България ще продължи, но чрез настаняването им в държавни бази, реши правителството.

Общинските власти също смятат, че така за предстоящите зимни месеци тези граждани ще получат помощ от държавата и няма да се налага да се преместват другаде. 15-дневният срок започна от 1 ноември и продължава до средата на месеца.

На този фон обаче над 100 украински граждани и хотелиери излязоха на протест в центъра на Слънчев бряг. Много от тях бяха с куфари и твърдяха, че хотелиерите искат вече пари за престоя им в базите. “Оставаме на улицата!”, повтаряха украинците. Те настояваха да се преразгледа решението за преместването им и да ги оставят през зимните месеци в хотелите.

Хората се оплакаха, че част от хотелските комплекси са спрели изхранването им, а в други са ги накарали да си плащат, за да останат там. Затова и много от хората са стегнали куфарите си и не знаят какво да правят.

Над 600 украинци, които бяха настанени по хотели в Банско, са си заминали за Украйна. В момента в курорта са останали 700 души, а в началото бяха около 2 хиляди души. Близо 700 души се губят според първоначалната бройка. Едни са заминали по други държави, а има и такива, които са се преселили в други български градове. Някои от богатите украинци си купиха апартаменти в Банско, а други живеят под наем. Повечето се оправят без да имат нужда от социална подкрепа.

От общата бройка само 150 души имат нужда от помощ и подкрепа. Това са предимно възрастни и болни хора, има и майки с деца. Те са настанени по малките семейни къщи-хотели в Банско и до сега ползваха програмата. Сега обаче бежанците са силно притеснени, че трябва да ги местят, защото възрастните имат нужда от постоянно лекарско наблюдение и консултации, те вече имат личен лекар в Банско.

Една част от украинците в Банско са си намерили работа и така се издържат, а други работят дистанционно. Има и деца, които ходят на училище и детска градина, и такива, които учат дистанционно.

Над 100 украински бежанци, настанени в хотели на Златни пясъци, протестираха срещу решението на кабинета да бъдат преместени в държавни бази.

Служебният министър на МВР Иван Демерджиев: Ще предпочитаме да настаняваме в държавни бази, които са край морето

Държавните бази за настаняване ще бъдат подавани поетапно. Ние сме направили списък с тези бази, подсигурили сме ги, проверили сме ги, че имат реална възможност да приемат броя хора, които са зададени. В нито един момент няма да позволим да сме в ситуация, в която да няма къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. Считано от вчера (1.11.2022 г., б. р.) са уведомени служителите на Гранична полиция и всички полицейски управления кои са базите. Тази информация трябва да се намира вече и на сайта на групата, която се занимава с бежанците от Украйна, тя ще бъде подавана ритмично, така че хората да знаят където отиват, да имат телефон за връзка, освен телефона на групата, който ще функционира 24 часа, считано от днес (3.11.2022 г., б. р.).

34 000 са местата на първо четене, които установихме, и на заседание на Министерския съвет отново помолих колегите да дадат още веднъж има ли места, които са пропуснати. Базите се намират се на територията на цялата страна. В момента ще предпочитаме да настаняваме в бази, които са край морето, за да може да стане по-лесно преместването на тези, които желаят да се преместят.

Преслав Луканов, хотелиер: Има случаи на фиктивни настанявания, нямаше проверки през лятото

Въпреки че живеем в дигитални времена, за 9 месеца държавата не успя да създаде стройна система за отчетност на бежанците. Това коментира пред “Труд News” хотелиерът от Златни пясъци Преслав Луканов. Според него проверки не е имало през лятото, когато много от украинците се местиха от хотел в хотел и е имало случаи на фиктивни настанявания. Преди дни обаче на Златни пясъци е имало обстойни проверки от служители на НАП и Икономическа полиция, които обикаляли стая по стая, за да сверят регистрите с реално настанените хора.

“При нас проблем няма, обаче сме потърпевши, защото в системата има доста несъвършенства. Всеки настанен регистрираме в ЕСТИ, но липсва обратна връзка кой работи на трудов договор и кой не, а назначените нямат право на държавна помощ за настаняване 30 дни след подписване на договор. Има и хора, които идват от други хотели, без да са се отписали там. Няма засичане, появяват се дублажи и контрата остава у хотелиерите”, посочи Луканов. По думите му неговите обекти имат да получават над 2 млн. лв. по програмата за бежанците. “Останалите сега в курорта не са от типа туристи, а хора в нужда. За тях преместването, за което още няма обявена организация и конкретни бази, ще е нов шок и ще попречи на интеграцията им”, допълни Луканов.

The post Хотели шмекерували с бежанци фантоми appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Хотели шмекерували с бежанци фантоми

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение