Хиляди търсят малкия Сашко

0

Близките смятат, че се е скрил някъде, но му е трудно да търси помощ от непознати хора

Доброволци оглеждат и квартали в София

Трето денонощие стотици полицаи, пожарникари, планински спасители и над 2000 доброволци, организирали се в социалните мрежи, издирваха 12-годишния Александър от Перник. За жалост огромните усилия да бъде открито детето с тежка форма на аутизъм до късно снощи не даваха резултат.

Както писа “Труд NEWS”, малкият Сашко изчезна около 15,50 ч в петък в района на Профилакториума, който се намира в южния край на Перник. Детето било там на разходка с баща си, който го изпуснал от поглед само за няколко минути, тъй като се наложило пръво да говори по телефона, а после да препаркира автомобила. Родителят, който е със затруднени движения заради преболедувана детска церебрална парализа, от години сам се грижи за Александър, тъй като двамата са изоставени от майката на момчето. Бащата дори не е видял дали синът му е търгнал в посока към близка гора в подножието на местността Голо бърдо, или обратно – към центъра на Перник, евентуално с идея да се прибере у дома. Това съобщи във фейсбук близък приятел на бащата, който станал вторият човек, научил за изчезването на Сашко, което мъжът нарича бягство.

Снимка на малкия Сашко, направена в началото на миналата седмица, 4 дни преди изчезването му.

Момчето е било облечено със сиво шушлякво яке, под което черна фланелка, а под нея – синя. Носело е тъмно сини дънки и е било обуто с черни маратонки “Адидас”. Носел е със себе си розова плюшена играчка, с която не обичал да се разделя за дълго.
“Сашко е физически много здраво дете за възрастта си, никога не е боледувал, свръх енергичен и способен да пробяга сериозен километраж. Обича да си играе с вода, не се страхува от тъмното, не е особено контактен, има тик с поклащане на главата, има силно развит инстинкт за самосъхранение”, съобщава още приятелят на бащата.

Издирването продължи през цялата нощ в петък и в двата почивни дни събота и неделя, като доброволци съобщаваха, че са обходили огромни райони, включващи села и вилни зони в направленията към София и Радомир. Започна дори и търсене на Сашко в столичния квартал “Люлин”, който по права линия е най-близо до Перник. Като дете с аутизъм, смяташе се че малчуганът търси места, които вече са му познати, затова и столичани започнаха проверки близо до площад “Журналист” в квартал “Лозенец”, където бащата водел Сашко на логопед.

Сборният пункт на екипите, на който в събота и в неделя сутринта се определяха териториите за обхождане, бе в района на Профилакториумав Перник. За проверки в най-пресечените местности бяха пратени 32-ма планински спасители от различни отряди в страната с които бяха и 7 кучета, обучени да откриват хора. Столична община изпрати два екипа, оборудвани с термокамери на немската фирма “Дрегер”. Единият от уредите бе монтиран на дрон, а другият на автомобил, като при втория обсегът на действие е 2 километра. С термокамера горите около Перник са огледани и от въздуха с хеликоптер в събота, но човешки тела, които излъчват топлина, не са засечени при обходите.

Елисавета Ваклинова, лелята на Сашко, бе изключително възмутена от писания във фейсбук, че бащата, който е неин брат, не се е грижил добре за детето. “Отглежда го сам и полага неимоверни усилия за това дете, то ходи на училище. Надявам се, че детето има много добре развито чувство за съхранение и това да му помогне някъде да се е скрило и да се предпази по този начин. Бащата го е водил на какви ли не доктори и професори, на логопед ходи редовно. Той, по принцип, ни е правил такива забежки. Бягал е и после се връща, търси ни. Никога досега не се е губил по този начин. Съмнявам се, че би потърсил помощ от друг човек, просто защото контактите с непознати хора са му трудни”, каза още лелята.

Лелята на Сашко – Елисавета Ваклинова, смята, че е възможно детето да се крие някъде и да не смее да потърси помощ от непознати хора.

Кметът на Перник Станислав Владимиров, който от първите минути участва в акцията и призова доброволците да търсят повече из града, тъй като в пресечените местности вече има достатъчен брой екипи. Той изключи вероятността Сашко да се е скрил и спотаил в някой двор, гараж, зимник или друго подобно помещение, в което стопаните влизат рядко.

Кметът на Перник Станислав Владимиров призова всички граждани да поогледат гаражи, зимници и помещения, в които влизат по-рязко.

Всички, които търсят детето, са осведомени за неговите странности и предпочитания. Любимата песен на Сашко за мечето “Gummy bear”, затова доброволци я разпространяваха и пускаха мелодията от Ю Туб на мобилните си телефони с надежда отнякъде детето да я чуе и да се появи. Момчето реагирало остро и с вълнение на думата “Чао!”, но хората са предупредени да не му викат и да не използват ярки светлини. В случай, че го забележат, може и да не го доближават, а трябва незабавно да позвънят на тел. 112 и да продължат да го следят отблизо до пристигането на спасителен екип, в който участват психолози и психотерапевти, работещи с деца с аутизъм.

ГДБОП активира системата „AMBER Alert“ 

ГДБОП активира системата “AMBER Alert -изчезнало дете” за изчезването на 12-годишния Александър.

За търсенето на детето са уведомени всички потребители на Фейсбук и Инстаграм в радиус до 200 километра от мястото на изчезването му. Публикацията е и на аглийски, като има освен снимка на малкия Сашко и линк с информация на български.
През 2018 г. България бe една от първите държави в региона и 15-а в света, която въведе системата за уведомление за изчезнали деца. Сега се използва за първи път у нас.

Системата е създадена след тежък случай на отвлечено дете в САЩ през 1996 година, а във Фейсбук е внедрена през 2016 година. “AMBER Alert представлява система, свързана с приложение в социалната мрежа Фейсбук, която дава възможност да бъде изпратено съобщение до потребителите на социалната мрежа с актуална информация за издирвано дете.

Атакуваха бащата с неприятни въпроси

Бащата бе “разпитван” докато е в колата си.

Няколко доброволци, участващи в издирването, блокираха колата на бащата на Сашко и го засипаха с въпроси. Някои дори директно го питат: “Уби ли го? Масово се коментира, че вие сте закопали собственото си дете”. Притесненият бащата пък казва: “Искам да припадна. Не мога да си намеря детето, което ми е най-важното нещо”. Други хора пък заявяват, че бащата не им дава достатъчно информация. Някои доброволци споделят и че се чувствали използвани. Ситуацията, излъчена на живо във фейсбук, предизвика серизно възмущение и участващите в “разпита” бяха засипани с критики. По-късно клипът бе изтрит.

The post Хиляди търсят малкия Сашко appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Хиляди търсят малкия Сашко

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение