Хераклея Синтика вече е туристическата атракция на Югозападна България

0

Римските традиции оживяват в древния град, той се превръща и в образователен център.

Античният град Хераклея Синтика е на път да се превърне не само в най-голямата туристическа атракция, но и в уникален образователен център в Югозапада.

След години на успешни археологически разкопки, подпомагани активно от община Петрич, екипът успя да разкрие голяма част от древен град на траки, елини, римляни и др., просъществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. Той вече е обявен за паметник на културата с национално значение.

За да превърне древния град в още по-атрактивно място за културно-исторически туризъм, община Петрич разработи цялостна концепция за развитието му и изготви и спечели атрактивен проект за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи по Оперативна програма “Региони в растеж”. Той е финансиран с подкрепата от МРРБ и Фонда за устойчиви градове (ФУГ). Общата стойност на проекта след одобрена индексация възлиза на 10 219 233 лв. От тях 5 640 819 лв. са осигурена безвъзмездна финансова помощ от МРРБ, а 4 578 414 лв. са дългосрочен нисколихвен заем, който община Петрич поема да изплаща в следващите 20 години чрез генериране на приходи от обекта.

Проектът предвижда развитие на обекта в две зони – Зона за културно-историческо наследство и Зона за социализация на археологическия обект. Зоната за социализация е разположена на около 500 м североизточно от разкопките в посока към храма на Ванга в местността Рупите. Наличието на множество разкопки, които в следващите години ще бъдат разкрити, е причина зоната за социализация да бъде изнесена. Също така това ще позволи на туристите да оценят и да се насладят и на природното богатство – възвишението Кожух, минералните извори в местността Рупите, долините на реките Струма и Струмешница и изключително богатото биоразнообразие на района.

В Зона 1 ще бъде изграден паркинг и билетен център. Ще се направи консервация и реставрация на над 6000 кв. м от разкритите археологически структури. Предвидените дейности ще бъдат с минимална намеса в автентичните структури, така че да се запази историческата достоверност и да се спазват всички установени в световната практика принципи на реставрацията. Заложени за консервация са жилищният квартал, крепостната стена, гражданската базилика, част от форума на сграда, верижни помещения северно от него, занаятчийския квартал и част от античната канализация. Всички заложени дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство и се изпълняват с изключителна прецизност от доказани и утвърдени имена.

Източник: 24 часа

The post Хераклея Синтика вече е туристическата атракция на Югозападна България appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви