Хаос с пенсиите: Ще има и увеличение с 12.5%, и добавка от 120 лв.

0
Сбъднаха се негативните прогнози на анализаторите за огромния политически риск да се прави бюджетна актуализация в предизборна обстановка. При липсата на ясно управляващо мнозинство пленарната зала на второ четене одобри изненадващо частично несъвместими предложения за вдигане на пенсиите – на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“. В крайна сметка се стигна до двоен ръст – с обещаните от служебното правителство 12.5% плюс антиковид надбавка по 120 лв. през октомври, ноември и декември (360 лв. за трите месеца). След около 9 часа дебати обаче за сряда сутрин бе отложен най-важният текст – за датите на влизане в сила на промените.

Хронология на изненадите

Първо мнозинството прие предложението на ДПС за 120 лв. месечна добавка към всички пенсии за октомври, ноември и декември 2021 г., за което са заложени допълнителни 200 млн. лв. над предвидените извънредни 503 млн. лв. от служебния кабинет. След обявена от председателя Ива Митева почивка бе одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка и увеличаване на разходите на НОИ с 245 млн. лв. Освен от двете партии текстовете бяха подкрепени и от депутати от БСП.

Заради хаоса партия „Има такъв народ“, по чието предложение бе свикано извънредно заседание на парламента, предложи прекратяване на заседанието, но идеята не бе приета. Така, малко по-късно, след бурни дебати, бе одобрено и трето предложение за вдигане на пенсиите – на „Има такъв народ“.

Предложенията на ДПС и ГЕРБ бяха алтернативни на консенсуса, постигнат при второто четене в бюджетна комисия, според който минималната пенсия се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а коефициентът за стаж се вдига на 1.35%, с което останалите пенсии се повишават с 12.5% от 1 октомври. Предвиждаше се и въвеждане на социална добавка „бедност“, чрез която след 1 януари 2022 г. хората с пенсия под линията на бедността от 413 лв. ще могат да кандидатстват за доплащане на разликата между 413 лв. и размера на тяхната пенсия. Този вариант до голяма степен съвпада с предложението на „Има такъв народ“.

За всеобща изненада обаче вместо да избере между двете алтернативи Народното събрание прие и двете, поради което се очертава двоен ръст. Йордан Цонев накрая предложи датата на влизане в сила на увеличението на пенсиите с 12.5% да се отложи за 1 януари 2022 г., но идеята не бе подкрепена. Датите обаче останаха негласувани по предложение на Любомир Каримански от ИТН. 

Министър Асен Василев: Народното събрание може да взриви бюджета

„Ако Народното събрание си измисли приходи, които не съществуват и тръгне да ги раздава, това е равносилно на взривяване на бюджета“, заяви служебният министър на финансите Асен Василев. Той опонира на Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че постъпленията от ДДС и социални осигуровки ще бъдат преизпълнени в достатъчна степен, за да се осигури финансирането на добавките. В същото време те са временна мярка и не пречат на бъдещо редовно управление да определи своята визия за реформата на пенсионната система, добави Цонев.

Министър Василев отговори, че допълнителните приходи, които се очаква да бъдат събрани, се определят от НАП, на което Цонев контрира: „Експертите ще се произнесат, а не културистите“, визирайки назначения от Василев шеф на НАП Румен Спецов.

По-късно Василев взе думата втори път и поиска от парламентът ясно да разпише кое от трите приети предложения да изпълни, при положение че депутатите започнаха да пресмятат как хем минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., хем ще се раздават и добавки от по 120 лв.

Предложението за добавки от 120 лв. за октомври, ноември и декември струва 600 млн. лв., за добавки от 100 лв. – 327 млн. лв., а за вдигане на коефициента на 1.35% плюс минимална пенсия 370 лв. – едва 80 млн. лв., каза министър Василев. „Кой от трите варианта да прилагаме“, попита той.

Георги Свиленски: БСП ще подкрепи всяко увеличение на бюджета

„БСП ще подкрепи всяко предложение за увеличение на доходите на българските пенсионери“, обясни гласуването депутатът от БСП Георги Свиленски.

Йордан Цонев: Партиите на статуквото ще се сгодим

На коментарите, че партиите на статуквото действат заедно, Йордан Цонев от ДПС обяви иронично, че това е вярно.

„Като не можете вие да направите нещо, ще го направим ние. Това не ви ли е ясно? Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, на промяната и на това-онова, и ще закарате българския народ за трети път на избори, ами да – ще се сгодим партиите на статуквото. Точно така ще направим“, каза Цонев.

По време на изказването на представителя на ДПС депутатите от парламентарната група на „Има такъв народ“ скандираха: „Сгодихте се“.

Тома Биков, ГЕРБ: Карате със 150 км/ч срещу стена

„Вие сега започвате да разбирате това, което ви казваме миналата седмица. Внасяте актуализация на бюджета в рамките на предизборна кампания в парламент, в който няма мнозинство и сега вкупом започвате да се чудите какво се случва. Карате са 150 км срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея. Няма как да спрете колата. Просто трябваше миналата седмица и по-миналата да организирате разговори между парламентарните групи – вие това не го направихте, включително министърът на финансите, включително и депутати“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

„Този парламент, кото е провален, поради причини, които стават ясни всеки ден, много трудно ще направи актуализация“, каза още Тома Биков.

Източник: mediapool.bg

The post Хаос с пенсиите: Ще има и увеличение с 12.5%, и добавка от 120 лв. appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Хаос с пенсиите: Ще има и увеличение с 12.5%, и добавка от 120 лв.

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация