Финансов анализатор: За петролните пазари 2022 година беше като „влакче на ужасите“

0

Намираме се в няколкогодишен бичи пазар на петрола, а успокоението на петролните и газовите пазари в момента няма да продължи дълго. 2023 година ще е още по-волатилна, като посоката ще е почти само нагоре – при Брент цени от над 150 долара за барел в средата на следващата година са напълно вероятни.

Това коментира Борис Петров, финансов анализатор в Admiral по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че понижението сега съвпадна и със сезонните фактори – обикновено петролът се представя много слабо в последното тримесечие на годината и изключително силно в първите шест месеца на следващата.

По думите му единствено икономическа депресия или нови блокирания заради Covid може да задържат цените, но и двете са малко вероятни. Рецесията вече е включена в цената на петрола, а централните банки няма да позволят да се стигне лесно до депресия, смята Петров.

За петролните пазари годината е била като „влакче на ужасите“, каза събеседникът. По негови думи битката между спекулантите и производителите и геополитическото напрежение си е проличало от действията на различните играчи на пазара. „Големите западни финансови компании намалиха дългите позиции за петрола и дори отвориха къси след средата на годината, а ОПЕК+ намали продукцията, което ако се окаже прекалено, ще предизвика ценови шок за световната икономика. В даден момент силата на спекулантите ще свърши и ще трябва да се върнем към реалното търсене… Посоката (за пазара) е само една – нагоре“, заяви Петров.

Освен войната в Украйна, по-голям проблем е продължаващата липса на адекватни капиталови разходи. Компаниите са объркани от политиките на правителствата и изземването на печалбите им, което заедно с трудния достъп до финансиране за изкопаеми горива ги прави по-зависими от акционерите. „В подобна ситуация петролните фирми залагат не на капиталови инвестиции, а на изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции“, каза Петров.

„Енергийните компании изглеждат тежко подценени. Секторът тепърва има накъде да върви, а това е много лоша новина за пазарите – видим ли, че петролните компании са водещи, останалите трудно просперират. Тази доминация на петролните и газовите компании ще продължи и през 2023 г., а успокоението на газовите пазари в Европа няма да продължи дълго“, прогнозира Петров.

Източник: fakti.bg

The post Финансов анализатор: За петролните пазари 2022 година беше като „влакче на ужасите“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Финансов анализатор: За петролните пазари 2022 година беше като „влакче на ужасите“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви