Училища се стягат за второ тестване в клас

0

Училища в страната се подготвят за второто тестване на малките ученици, които миналата седмица за първи път преминаха през филтър за COVID-19 в училище. Според плановете на МОН децата от 1. до 4. клас се тестват два пъти в седмицата – понеделник и четвъртък. Служебният министър на образованието акад. Николай Денков обаче уточни, че при ситуацията, в която децата бяха тествани в сряда и в четвъртък по места, следващото взимане на проби ще е в първия учебен ден след изборите в неделя. На този фон МОН успя да набави нужните количества, за да започне тестването на начален етап в цялата страна. Миналата седмица се оказа, че има материали само за част от областите, след като един от доставчиците по обществената поръчка, обявена от здравното министерство, изчезна.

Общо 51 684 ученици от 3508 паралелки са се върнали в класните стаи. От направените тестове 11 проби са дали положителен резултат. С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани и 3946 учители, от които 9 са положителни, както и 2256 непедагогически специалисти без зелен сертификат, от които 3 са положителни, обобщиха от МОН.

В екипите, които тестват децата, се включиха и 4636 доброволци, повечето от които родители, но в процеса участваха и медицински сестри, медиатори и студенти по медицина.

В още три области започна присъствено обучение

 

 

Нито един ученик с COVID в Монтана и Пловдив

 

В област Кърджали са раздадени тестове за 35 училища.

Започна присъственото обучение в Монтана, Пловдив и Кърджали, след като училищата получиха щадящите антигенни тестове за COVID-19.

В област Монтана са тествани 103 ученици и резултатите на всички са отрицателни. Изследваха деца от 5 училища, в чиито сгради нямаше изборни секции. Очаква се от днес в класните стаи да влязат още над 900 ученици.

Нито една положителна проба не е регистрирана и в Пловдивско, където ученици от начален етап в 8 училища се върнаха по класните стаи. Отрицателни са всички тестове и на педагогически и непедагогически специалисти без зелен сертификат.

В област Кърджали са раздадени тестове за близо 2000 деца от 35 училища от три общини.

Източник: Труд

The post Училища се стягат за второ тестване в клас appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Училища се стягат за второ тестване в клас

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация