Учени обясниха какво ще се случи с човечеството при ядрена война

0

Учени от различни страни изразиха мнението си за това до какво може да доведе ядрената война за Земята и човечеството.

Изследователите са създали модели на няколко различни сценария за развитие на събитията. Според тях най-висока е възможността да възникне ядрена война между САЩ и Русия, между Пакистан и Индия. Всички варианти завършват изключително тъжно за Земята и всички нейни жители, съобщава Daily Mail, цитира Блиц.

„Независимо кой ще започне ядрена война, резултатът ще бъде тъжен. Пакистан, Индия, Русия или НАТО могат да започнат да бомбардират. След като димът навлезе в горните слоеве на атмосферата, той бързо ще се разпространи из цялата планета, което ще засегне цялото човечество“, казва Шерил Харисън от държавния университет на Луизиана.

Ядрените удари ще накарат милиарди тонове дим да се издигнат в атмосферата, както и черен въглерод, който бързо ще абсорбира слънчевата светлина. Експерти смятат, че само месец след ядрен взрив температурата на Земята ще падне с поне 7 градуса. А това е дори повече, отколкото през ледниковия период.

След като димът се разсее напълно, температурата на въздуха може да остане същата и да не се върне към предишните си стойности. Застудяването ще накара морския лед да се разшири с поне 15 милиона километра и след това да увеличи височината си с два метра. В тази връзка пътищата към най-големите пристанища в света ще бъдат отрязани.

Скоро ледът ще започне да се разпространява дори в тези региони, където е регистриран умерен климат. В Северното полукълбо корабоплаването ще спре напълно. Такива промени ще останат на планетата поне няколко хилядолетия. Една ядрена война ще накара човечеството да се изправи пред „малък ледников период“.

Поради внезапната промяна на температурата и недостатъчната светлина, много водорасли ще умрат, което пък ще доведе до „глад“ в океана. Рибите ще започнат да измират, както и много морски растения. На океаните ще им отнеме много повече време за възстановяване отколкото на сушата. Експертите наистина се надяват, че ядрена война може да бъде избегната, защото това може да е краят на съществуването на човечеството.

Източник: fakti.bg

The post Учени обясниха какво ще се случи с човечеството при ядрена война appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Учени обясниха какво ще се случи с човечеството при ядрена война

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение