Управляващите обмислят 25 ст. отстъпка за литър гориво

0
Управляващата коалиция обмисля въвеждане на отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел за всеки гражданин, който зарежда автомобила си на бензиностанция. Това е една от основните мерки срещу високата инфлация, които управляващите дебатират.

Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане. Тя ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра и ще влезе в сила от юни, съобщи заместник-министърът на икономиката Пламен Данаилов през Нова тв. В момента не се обсъждат други органичения за ползване на отстъпката за гориво.

Тази отстъпка ще важи при зареждане без фактури, т.е. ще е само за гражданите.

При сегашните цени на бензина отстъпка ще свали цената му под 3 лева. Според Данаилов не се очаква спекулативно бензиностанциите да вдигнат с над 25 ст. цената на горивата.

„Това е конкурентен пазар, не очакваме такива спекулации с цената“, каза Данаилов.Той допълни: “50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения”.

По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

“Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец”, отбеляза зам.-министърът на енергетиката.

Правителството обмисля още да премахне акциза на тока и на природния газ, включително и този, който се използва за автомобилно гориво.  По тази тема Данаилов коментира, че става дума за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с Европейската комисия.. Това може да стане, но в рамките на няколко месеца.

“Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца”, каза Данаилов.

 

Източник: mediapool.bg

The post Управляващите обмислят 25 ст. отстъпка за литър гориво appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Управляващите обмислят 25 ст. отстъпка за литър гориво

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация