Умереното напълняване на 50 г. здравословно удължава живота

0

Умереното напълняване, когато човек е на 50 години, може да удължи живота, ако преди това теглото е било нормално и не се стигне до затлъстяване, твърдят американски лекари, цитирани от ЮПИ и БТА.

Експерти, които не са участвали в изследването, обаче предупредиха, че това не означава да започнем спокойно да трупаме килограми. Участниците, които вече са били затлъстели на тази възраст и са продължили да напълняват, всъщност имали по-малък шанс да доживеят старини.

Учените, ръководени от проф. Хуей Чжън от университета на Охайо, са обработили данни за две поколения участници в изследването за сърдечно здраве Фламингам, започнало през 1948 г. Те са групирали участниците в категории в зависимост от теглото им през годините.

Хората с нормално тегло на средна възраст – индекс на телесната маса от 18,5 до 24,9, които постепенно са започнали да напълняват, са живели по-дълго от запазилите младежките си килограми през целия си живот. Затова пък ако вече са имали излишни килограми на 50 години, и продължат да пълнеят, са с най-висок риск от ранна смърт.

„Умерените допълнителни килограми на старини … могат да осигурят защита срещу хранителен и енергиен дефицит, метаболитен стрес, отслабване и отпадане, загуба на мускулна и костна плътност, причинена от хронични болести като сърдечна недостатъчност“ – обясни проф. Чжън.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Годишник по епидемиология“.

Източник: fakti.bg

The post Умереното напълняване на 50 г. здравословно удължава живота appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Умереното напълняване на 50 г. здравословно удължава живота

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация