Уволниха 100 хил. от юли насам

0

Броят на уволнените хора от началото на юли насам надмина 100 хил. души, показват данни на НСИ. През пролетта и началото на лятото имаше леко възстановяване на пазара на труда и фирмите наемаха хора. Но от юли насам всяка седмица броят на уволнените е по-голям от наетите на работа.

В резултат регистрираните в бюрата по труда нови безработни за последните 20 седмици е 100 794 души, показват данните на НСИ. За същия период назначените на работа са 74 705. Оказва се, нетно хората без препитание от юли насам са нараснали с над 26 хил. души.

Една от причините за това е промяната на мярката за запазване на заетостта 60/40, така че много по-малко фирми могат да се възползват от нея. Същевременно нови мерки за подкрепа не бяха въведени. Всичко това доведе до спад на заетостта.

Въвеждането на зеления сертификат от днес за утре, без да има срок бизнесът и хората да се подготвят, допълнително влоши ситуацията. Оборотите в редица сектори намаляха. В резултат само през първата седмица на ноември в бюрата по труда са регистрирани 7524 души. Наетите на работа през същата седмица са 3436 души. Подобна е ситуацията и през втората седмица на ноември. Само за две седмици броят на уволнените е с 6373 души по-голям от наетите на работа.

The post Уволниха 100 хил. от юли насам appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Уволниха 100 хил. от юли насам

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация