Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира“

0

Увеличава се мощността на ПАВЕЦ „Чаира“, обяви министърът на енергетиката Александър Николов.

„Взето бе решение относно ПАВЕЦ „Чаира“. Както, може би повече от вас знаят, това е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа. Това е и най-значителната регулираща мощност в нашата електроенергийна система. Взетото решение е важно решение относно право на строеж и реализиране на обекта, който е язовир „Яденица“ С това решение ще се увеличи обема на долния резервоар с 9 млн. кубика. По този начин централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа на пълна мощност в продължение на 20 часа, капацитетът ще се увеличи два пъти и 22 часа в помпен режим, като в момента това е 11 часа.“, допълни министърът.

„Реализирането на проекта ще доведе до подобряване значително на структурата на резервните мощоности на страната. „

„Казано простичко „Чаира“ може и ще изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в период от 20 часа“, каза още Николов.

„Реализацията на проекта „Яденица“ започва през 94 година, през 2005 година строителството е преустановено поради липса на финансиране. През 2016-17 година е извършена актуализация на съществуващия проект и чак сега достигаме до етап, в който може да се приеме, че фактическите стъпки по реализацията на този проект ще подсигурят България да запази позицията си на балансьор на ел. енергия в целия регион.“, посочи хронологията на проекта Николов.

Източник: fakti.bg

The post Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация