Трифоновската веселба с вино и мезета! Кой е винар №1 в Кресна?

0

Директорът на Дневния център за възрастни хора Валентин Бойков, бивш кмет и директор на училището в село Долна Градешница, грабна първите места в организирания за Трифон Зарезан от общината конкурс за млади бели и червени вина, реколта 2018 г., и показа, че е сред най-добрите лозари в Кресненско. Второ място при белите вина спечели Йордан Симов, а Стефан Гюров – при червените. Трети в класацията за бяло вино бе Стоян Златков, а за червено вино Спас Танчев. Виното на Атанас Лазаров бе отличено в категорията за гостуващи. Напитките бяха оценени от комисия, председателствана от Людмила Станкова, специалист-технолог по вината.

Преди ритуала по награждаването отец Димитър отслужи тържествен водосвет и отправи благословия за добра реколта и отлично вино през 2019 година.

Вълнуващ момент бе и символичното зарязване, в което се включиха кметът Николай Георгиев, отец Димитър, заместник-кметовете Петър Петров и Валентин Стоичков, общественици и лозари. Ритуала с лозарската ножица изпълниха и кметовете на селата Долна Градешница, Ощава и Влахи – Стоян Акареев, Спас Ташев и Васил Василев.

Трифоновската веселба с вино, мезета и настроение продължи до късно, имаше и културна програма, в която се включиха МФГ „Синаница” и Кирил Тимов, който показа умението си на гайдар.

Традиционното зарязване на лозя в Кресна е на голяма почит още от годините след Балканската война и често на тези тържества се споменава казаното от древния лечител Хипократ: „Виното е най-горчивото сред питиетата и най-сладкото сред лекарствата”. Кресна е популярна в света на виното като създател на винения сорт „Керацуда”, съществуващ само в този район.

Материалът Трифоновската веселба с вино и мезета! Кой е винар №1 в Кресна? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Източник – Региона БГ: Трифоновската веселба с вино и мезета! Кой е винар №1 в Кресна?

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация