Триумфално приключи Банско джаз фестивал 2023

0

В съботната вечер нямаше нито едно свободно място пред и около сцената на джаз фестивала в Банско. Хората бяха изпълнили всяко свободно пространство в очакване на голямо джаз представление.
Финалът и на вечерта, и на целия фестивал дълго ще се помни. Истински музикални фойерверки, експлозивни ритми и бравурна техника – това бяха само някои от „съставките“ на програмата, поднесена от Алфредо Родригес. Той изнесе истински джаз спектакъл. „Това е джазът – поставя те извън зоната ти на комфорт и трябва да намериш път навън“ – каза Алфредо Родригес, подчертавайки, че за него джазът е пътят на свободата, и в музикален, и в буквален смисъл.
Не по-малко впечатляваща беше норвежко-британската комбинация, която се представи на сцената в Банско – триото на Еспен Ериксен, които през последните години работят съвместно с Анди Шепърд, един от най-добрите саксофонисти в джаза от десетилетия, сам работил с легенди като Бил Евънс, Карла Блей и Джордж Ръсел. Представиха пред публиката в Банско една минималистично красива програма, майсторска, музикантска, с типичните за севера носталгични мелодии, красиви, в по-бавни темпа, които позволяват на красотата да изпъкне, а саксофонът на Анди Шепърд очертаваше и допълваше всяка линия. Истинско бижу за ценители на джаза!
А тон на тази незабравима вечер дадоха Деси Андонова с нейните чудесни музиканти, които върнаха омаята на златните години на джаза, когато суингът господства и кара всички да танцуват. Dessy and the Shining Stockings имат вече два албума и все повече почитатели!
Но да не забравяме, че всеки джаз ден в Банско започваше на сцената за младите музиканти в парка на града, където се събираше все повече и повече публика. В събота заключителният концерт на биг бенда, събрал участниците във второто издание на Джаз академията на Банско джаз фестивал беше истинско музикално събитие, голям празник на младостта и таланта, а публиката беше многобройна, щастлива и (заслужено) аплодираща.
Концертът започна с няколко изпълнения с пиано на певиците от академията, с които работи големият български джаз пианист и композитор Любо Денев. А след това беше „черешката на джаз тортата“ – биг бендът по вещото ръководство на Велислав Стоянов и Михаил Йосифов, които и свириха със своите възпитаници. Великолепно подбрана програма, в която малки и големи се раздаваха докрай и която всички ще носят в сърцата си. Брас асоциацията, създадена от Вили и Мишо преди повече от 10 години наистина променя джаз сцената, младите (и като музиканти, и като публика) и продължава да гради нови поколения.
Беше поставено и начало на нова традиция на Банско джаз фестивал – специални награди за младите – професионален запис в студио Music production Алекс Нушев получиха Accidental Standards, Amsterdam Vs Sofia и Nota Bene; Аглея Канева получава възможността да бъде част от майсторския клас на Вики Алмазиду в Нов български университет , а участие в програмата за голямата сцена на Банско джаз фестивал 2024 ще има певицата Eлия Тодорова. Специалната награда на медийния партньор на Банско джаз фестивал, Българското национално радио, отиде също при Amsterdam vs Sofia – тя се изразява в продуциране на запис в БНР, излъчване в програмите на БНР и изпращане на записа участие в конкурс за млади музиканти на Euroradio.
И наистина, както беше името на една от пиесите в програмата, чудесно и разказвана от Михаил Йосифов, настроението и усещането на младежката сцена беше като “Sunny side of the Street”.
И догодина всички отново, вярваме, ще бъдем в Банско и в джаза! Защото джазът е свобода и прави хората по-добри!

The post Триумфално приключи Банско джаз фестивал 2023 appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви