Тристранката обсъжда увеличението на пенсиите и на минималната заплата

0
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще се събере на извънредно заседание във вторник. Социалните партньори ще обсъдят увеличението на пенсиите и ръста на минималната работна заплата. Ще бъдат обсъдени шест законопроекта, внесени в Народното събрание.

Първа точка е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП. С него се предлага МС да определи минималната работна заплата за страната за 2023 г. „като същата не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца“.

Ще се обсъждат и два законопроекта на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване. С единия се предлага ново преизчисляване на пенсиите. С другия се правят две предложения – обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата и възможността обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато, вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

Социалните партньори ще обсъдят още две предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване – на ДПС и на „Продължаваме Промяната“ (ПП). От ДПС предлагат редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. Законопроектът на ПП предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото „Швейцарско правило“. Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече, посочват от ПП. 

Източник: mediapool.bg

The post Тристранката обсъжда увеличението на пенсиите и на минималната заплата appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Тристранката обсъжда увеличението на пенсиите и на минималната заплата

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение