Третият мандат вече е в ръцете на БСП (видео)

0
Президентът Румен Радев връчи на парламентарната група на БСП третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство.

С решението мандатът да бъде даден именно на социалистите, и без това малката възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламента намаля още повече. Причината – БСП изключи ГЕРБ и ДПС като възможни партньори, но „Има такъв народ“ (ИТН) продължава да поддържа позицията, че няма да подкрепи третия мандат, а „Демократична България“ (ДБ) предварително обяви, че няма да гласува „за“ правителство с мандат на БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече определи този мандат като „последната възможност за България“. Тя заяви, че социалистите няма да предлагат премиер и министри предварително. При третия мандат това е възможно, защото е по-различен от другите. 

Първите два мандата се връчват на предварително определен от съответната партия кандидат за министър-председател, докато последният се връчва на парламентарна група, която няма срок да излъчи кандидат за премиер. След като направи това обаче има 7-дневен срок за връщането на мандата. След получаването на мандата Нинова посочи, че партията няма да се бави повече от седмица с кандидата за премиер. „Следващия петък трябва да дойдем при президента с премиер“, каза тя.

Това означава, че БСП ще се бави 2 седмици преди да върне и последния мандат, който най-вероятно отново няма да бъде изпълнен. Междувременно се очаква парламентът да разгледа окончателно актуализацията на бюджета. Ако и последният мандат се провали, Радев ще трябва отново да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. 

Решението на президента да връчи мандата на БСП, въпреки предварителните заявки, предизвика критики от някои от партиите.

„Избрах да връча на БСП третия мандат, причините са много. БСП изповядва ценностите свобода, солидарност. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на правителство. Вярвам, че тези хиляди честни хора са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на кабинет около ясни ценности“, каза държавният глава.

Президентът призова с третия мандат да бъде съставено правителство „около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорни познати на обществото личности“.

„Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел“, допълни държавният глава.

Социалистите вече обявиха, че все пак ще поканят ИТН и ДБ, както и „Изправи се БГ! Ние идваме“ на разговори в опит да намерят подкрепа за редовен кабинет. 

„Започваме разговори за политическия документ първо, след това отваряме разговора за министри и премиер. Ще разговаряме с всяка от партиите по отделно и след това ще направим и четиристранна среща, съобщи Нинова. Позицията на Слави Трифонов е важна, без ИТН не може да има стабилен кабинет, тъй като те са първа политическа сила“, каза в петък сутринта Нинова пред БНТ.  

„Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България“. Но ние сме само 30-ина депутата от 240”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред Нова тв. Той отново повтори, че колективните органи на обединението ще решават как да действат оттук нататък. „Те ще се съберат когато е ясна цялата картина. Сега е рано да се произнесат“, добави Иванов.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пък се опита да прехвърли вината за това, че се стигна до третия мандат на „Демократична България“.“Бих ви посъветвал да отидете да намерите г-н Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация“, каза той пред журналисти в парламента.

ДБ и ИБГНИ решиха да не подкрепят първия мандат заради несъгласие с някои от предложените министри, както и заради това, че не са получили достатъчно гаранции, че ДПС няма да има влияние във властта.

В петък от ИБГНИ посочиха, че ще участват в разговорите с БСП. „Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително“, каза Николай Хаджигенов пред Нова тв.

„Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандата на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Източник: mediapool.bg

The post Третият мандат вече е в ръцете на БСП (видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Третият мандат вече е в ръцете на БСП (видео)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация