Топлото време събуди мечките

0

Заради топлото време мечките са будни, гладни и могат да бъдат срещнати в планината. В зоопарковете не са заспивали. „Въпреки че би трябвало да заспят от декември и че през януари мечките обикновено са с най-ниска активност, но при топли зими и ниска снежна покривка и почти никаква капка вода напълно възможно е да има активни мечки дори в средата на януари. Дори може да има и женски мечки, които са будни. Много е топло времето“. Това коментира за „Телеграф“ професор Румяна Мечева от БАН.

Сигнали

През декември в Регионалната инспекция по околна среда и води – Смолян са получени четири сигнала за нападения на стопанства в Родопите от мечки. Два от сигналите са за нападнат добитък в района на Триград. Сигнали има и от Бориково и Могилица. За следи от мечки съобщават ловци и местни жители. Край Триград миналата година е била отстреляна стръвница, но нейната територия била заета от нова мечка, която също създава проблеми на хората със стада, обяснява кметът Емил Гогушев пред БТА.

Преувеличава се агресивността на мечката. Но има и директни конфликти на мечки с фермери, каза проф. Мечева. Екоинспекциите са раздали спрейове на местното население, за да се защитава. Но ако човек се уплаши, може да напръска себе си и става трудно“.

Финансират се мерки, свързани с нападението на кошери от мечки, осигурява се обезопасяване с електропастири. Собствениците на убити от мечки животни се обезщетяват.

Паркове

Мечките в Столичния зоопарк са в полусънно състояние и не са заспивали изцяло, съобщи за „Телеграф” зооинженерът Анита Цветанова, която се грижи за храненето на всички животни. В момента животните поемат много по-малко храна и са слабо активни, но така или иначе стават да се движат от време на време. Според Анита Цветанова те не са заспали изцяло заради по-топлото време и защото живеят в по-щадящи условия от тези на дивата природа. Зооинженерът припомни, че мечките дебелеят и трупат подкожни мазнини през есента, за да могат да посрещнат тежката зима, без да търсят храна, защото се хранят с подкожните си запаси.

В момента очевидно не е толкова студено, не са затруднени в намирането на храна и вероятно затова са в полусънно състояние.

„За парка на мечките в Белица имаше информация, че са заспали през декември, но мисля, че вече са се събудили. Много е топло и няма как изкуствено да се поддържа сънят им“, обясни проф. Мечева.

Храна

Въпреки че мечката е предимно вегетарианец, но е и всеядна, предупреди проф. Румяна Мечева. Въпросът дали да се дава храна на мечките от дивата природа, слезли в селището, е сериозен, защото ще привикнат. „Те дори много често идват до населените места да търсят храна в кофите за боклук. Това става голям проблем, защото мечката привиква и може да дойде да провери за храна… По това време на годината пчелите са заспали и мечките нападат кошери. Ако има останали продукти от селското стопанство, като нищо може да дойде, да влезе в стопанството и да нападне добитък“. Обикновено е плашлива, но може да бъде и опасна и не трябва да се приближава при среща в планината.

The post Топлото време събуди мечките appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Топлото време събуди мечките

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви