Ток от слънце и СО2 сделки: Как София ще има най-евтина вода в България

0
В условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, използвана като мотив от редица ВиК да искат повишени цени на водата, сметките на столичани тази година останаха същите, а за 2023 г. вероятно ръстът на тарифата ще отрази само годишната инфлация. Сред причините за това са собственото производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и плановете за увеличаването му с нови три фотоволтаични парка, приходите от продажбата на спестени парникови емисии и намалените течове по мрежата. Всичко това ще позволи на жителите на Столична община към края на 2026 г. да плащат най-ниската цена на водата в България, смята Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на концесионера на софийското ВиК – „Софийска вода“.

Това е единственото публично-частно партньорство у нас във водния сектор между френската компания „Веолия“, мажоритарен акционер в концесионера, и Столична община. Договорът за частното управление на водоснабдителната и канализационната мрежа на общината изтича в края на 2025 г. В „Софийска вода“ обаче не спират да правят планове как да повишат ефективността на водния оператор. Направените през годините инвестиции доведоха до задържане на цените, които плащат потребителите.

Това става в условия на поскъпващи материали и химикали, ползвани за нормалното функциониране на ВиК системата в София и околните населени места, както и осигуряване на добри заплати за запазването на качествен персонал. Сега към тези предизвикателства се добавя още едно – новите изисквания на ЕС за пречистването на отпадъчните води.

В края на октомври Европейската комисия обяви промени в директивата си от 1991 г. за пречистване на градските отпадъчни води. Те предстои да бъдат одобрени, но най-общо казано се изисква да се пречистват отпадъчните води и в населени места с над 1000 жители, а станциите задължително да произвеждат ток от собствени възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и да инсталират четвърто стъпало за пречистване на микропластмасите и използваните в медицината хормони.

Щом в България може, ще може и другаде

Любопитното е, че България, която редовно е сред изоставащите в ЕС по различни показатели, при подготовката на директивата за пречистването на отпадъчните води е посочена като добрия пример. Станция „Кубратово“, управлявана от „Софийска вода“, дори е служела за репер при поставянето на новите изисквания – с аргумента, че след като в най-бедната страна от ЕС е възможно да се постигне това, значи може навсякъде, разказва Станев пред Mediapool.

Станислав Станев

В пречиствателната станция „Кубратово“ миналия октомври заработи пети метан танк за производство на ток и днес „Софийска вода“ покрива 85 процента от нуждите си от ток със собствена енергия. Благодарение на това ВиК дружеството е намалило разходите си с 1 млн. лв. годишно, а от продажбата на излишната му в определени моменти електроенергия си е осигурило приходи от 300 хил. лв. годишно.

Компанията обаче няма да спре дотук, а подготвя нови ВЕИ проекти и за съоръженията си за пречистването на питейна вода. От продажбата на спестените само засега парникови газове на други замърсители, дружеството изкарва още 1 млн. лв. годишно, което също позволява задържането на цените за крайните потребители.

„В плановете ни е да изградим фотоволтаични мощности. В Кубратово подготвяме най-големия си проект от 2.4 МВ инсталирана мощност. Подобни слънчеви паркове поетапно подготвяме и за пречиствателните станции за питейни води в Бистрица и Панчарево – допълнителни по около 200 киловата на покривите на сградите. Целта е водното дружество да е едно от първите енергийно неутрални в региона“, обяснява Станев. Намеренията са тези проекти да са готови до средата на 2024 г., но може да станат и по-рано – в края на 2023 г.

Предвиден е и допълнителен когенератор за новия метан танк, който след присъединяването на нови софийски квартали към канализационната мрежа на общината, ще може да произвежда повече биогаз, а оттам и допълнително електроенергия.

Още биогаз, по-качествени торове и повече спестени емисии

Столична община работи по европроект за надграждане на утайковата линия в Кубратово и по-ефективно разграждане на утайките, което позволява по-голям добив на биогаз и стабилизиране и намаляване на самите утайки. „В момента произвеждаме 100 хил. тона утайки годишно, които използваме като тор в земеделието, но това е предизвикателство заради сезонност и логистика. Новата инсталация за 50 млн. лева ще намали обемите на утайките, но те ще са по-богати на необходими за земеделието вещества и фермерите сами ще започнат да ни търсят. Термалната хидролиза също така ще разрушава клетките на различните микроорганизми и активната утайка ще се разгражда по-ефективно“, обяснява Станев.

Сн. Mediapool

Той отбелязва и, че улавянето на допълнителни количества биогаз, отделян при преработката на утайките от отпадъчните води, ще намали още не само експлоатационните разходи заради производството на ток, но и изхвърляните количества въглероден двуокис.

„С улавянето на биогаза не изхвърляме парникови емисии и успяхме да постигнем сертификат за доброволни спестявания на въглеродни емисии и ги продаваме на предприятия, които искат да постигат въглеродна неутралност, но производството им не го позволява реално. Така те купуват от нас спестени емисии, което е допълнителен финансов ефект за „Софийска вода“, коментира зам.-шефът на концесионера.

Като пример за добрата работа на концесионера той даде резултатите от дейностите по намаляване на водните загуби. „Водата, консумирана от града сега, е с 52 млн. куб. м по-малко спрямо десет години по-рано и ако водата в яз. „Искър“ преди е можела да стигне за две години, вече е за пет години“, посочи Станев и обясни, че това е възможно заради подмяната на старата водоснабдителна мрежа.

Ако водата е скъпа, няма кой да плаща

Той отбеляза, че това също спомага за задържането на цената на водата, която обаче най-много се влияе от инфлацията, а днес тя се усеща навсякъде, което няма да позволи на дружеството да запази цените си същите и през 2023 г. „Правим всичко за задържане ръста на цените, целта ни е потребителите да плащат за добра услуга, а това става при приемлива цена и добро качество“, коментира зам.-шефът на „Софийска вода“.

Реално предизвикателствата пред ВиК операторите заради новите европейски изисквания са големи, но те откриват и възможности за по-ефективно управление на активите, без това непременно да означава драстично поскъпване на водата, смятат в дружеството.

Източник: mediapool.bg

The post Ток от слънце и СО2 сделки: Как София ще има най-евтина вода в България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Ток от слънце и СО2 сделки: Как София ще има най-евтина вода в България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение